Boka Billigt Boende | | | Forum | Tipsa 
Innan man reser till Australien kan det vara bra att känna till lite om Aussisarnas ölkultur. Nedan följer ett litet urval av vissa sorter. Tycker du att det saknas nåt här så kontakta oss gärna.

Några viktiga Australiensiska ölsorter

  Carlton Crown Lager är den mest sålda "premium" ölen i Australien. Den går bara att få i flaska och säljs i stort sett i varenda bar över hela Australien. Färgen är gyllengul och den har en len smak. Trots att den är lite dyrare än de andra sorterna så är den nog värd sina pengar, dvs om smaken får bestämma.

375ml 4.9% vol.

  Victoria Bitter, VB eller Veebs som Aussisarna kallar den är den mest sålda ölen i hela Australien. Om du är ute efter en lättdrucken lager med stor alkoholhalt så är nog detta en öl för dig. En riktig arbetaröl som de säjer där nere.

375ml 4.9% vol.

  Cascade Premium Lager bryggs i Australiens äldsta bryggeri, Cascade på Tasmanien. Ölen finns tillgänlig över hela Australienplattan och är enligt australiensarna deras finaste öl. Helt ok.

345ml 5.2% vol.

  Carlton Draught kandiderar om titeln: Delstaten Victorias mest sålda öl. Den ligger på tät andra placering efter VB (Victoria Bitter). Smaken är också väldigt lik VB. Konstigt nog är den svår att få tag i Sydney.

375ml 4.9% vol.

  Carlton Cold började säljas i mitten på 90-talet och var då riktat till två personlighetstyper.
1. De som ville dricka öl men inte gillade smaken av lager och bitter.
2. De som söker efter "trendöl". En del menar att ölen smakar utspätt vatten men den har iallafall blivit en av de mest sålda ölen i hela Australien

375ml 4.9% vol.

  Foster känner nog vi svenska igen. Ölen är inte speciellt populär längre i Australien. Den hade sin topp i mitten på 80-talet. Sen dess har det gått utför. Faktum är att den är svår att få tag i på många ställen. Australiensarna dricker den inte. Dess styrka är att den säljs och bryggs runt om i världen, tex UK, Canada och Asien.

375ml 4.9% vol.


     
Ettamogah Pub

Den i särklass fräckaste baren fann vi utanför Albury. Hela huset är en kopia av samma hus i en välkänd australiensisk tecknad serie. Puben heter Ettamogah pub. Det finns inte en enda rak bräda i hela puben. Det finns faktiskt två exakt likadana Ettamogah pub -hus, det andra ligger utanför Brisbane.

Ettamogah pub
En glad Micke efter några VB:s


Deras ölfilosofi

Ölfilosofin down under skiljer sig en del från vad vi är vana vid i Sverige. Du kan köpa ölen i de flesta affärer och priserna är betydligt lägre. Det finns i storstäder särskilda "bottleshops" som är mycket välsorterade.

Att sätta sig på en pub efter jobbet är mycket vanligt i Australien. Även mitt på dagarna ser man alltid folk i barerna och då pratar vi inte om avdankade alkolister utan vanligt folk som du och jag. Pubarna fungerar inte som "festaställen" i den utsträckning som de gör i sverige utan hit går man för att umgås med vänner och prata. En samlingsplats helt enkelt. I australien är det öl och vin som gäller. Grogg och drinkar existerar men inte i samma utsträckning som hemma.


På restaurangen

En bra sak som många restauranger praktiserar är "BYO" (Bring Your Own). Vill du gå ut och äta en bit mat på nåt ställe så får du ta med dig eget vin/öl som kypern håller kallt och serverar till dig när du så önskar. Endast en mycket liten serveringsavgift brukar det kosta. Detta är inget konstigt utan fullt normalt down under.

Gillar du vin så ska du styra kosan mot Adelaide och Barossa Valley. Här ligger över 40 st stora vinplantager där det är fritt fram att cruisa runt och provsmaka, alldeles gratis! Läs mer om detta här >>


Kul att veta...

Darwin - öldrickarnas stad som den också kallas. Här dricks det mest öl per invånare i hela Australien. Varje år anordnas en ölfestival. I Darwin kan du också köpa en ölflaska som mäter hela 2,25 liter, den kallas - the Darwin stubby.

    Tips från butiken!

Se alla erbjudanden i butiken    

Kontakt :: Om Oss :: Sidkarta :: Hotell :: Hostels :: Butiken
Copyright © AUSTRALIENGUIDEN 1999-2019
 
Lägg till sidan som startsidaLägg till sidan som FavoritKontakta oss på Australienguiden
Online just nu: 189
BOKA BILLIGA HOTELL!
Boka och välj mellan 3000 Hostels och hotellrum i Australien! Snabbt & smidigt!
Se Hotell i australien »
Boka billiga hostels »


SE HIT! Passa på och köp din resehandbok till mycket lågt pris! Vi säljer nu ut Första Klass Reseguide, Berlitz och Lonely Planet till extremt låga priser. Skynda fynda!
Se resehandböcker »

Mer bra länktips!
Återbetalning WH skatt »

123bildelar.se - bildelar