Boka Billigt Boende | | | Forum | Tipsa 

ReseArtiklar och Reseberättelser Nya Zeeland

Skriv researtiklar och reseberättelse till Nya Zeeland. Gör som många andra, skriv din egna artikel eller reseberättelse. Dela med dig av dina åsikter och erfarenheter. Skapa konto nedan och kom igång direkt!
Hem | Logga in | Skapa användare

Skapad 2007-10-09 10:34
Ändrad 2007-10-09 10:34
Kategori Information & fakta
Område Nya Zeeland
Läst ggr: 10508

Skicka artikeln till vän »
Artikelförfattare

Anv: Eva-Lisa
Namn: Eva-Lisa Larsson
Från: Lund
Antal Artiklar: 3
Läs mer om Författaren »
Förord - Beskrivning av artikeln
Publicerad av Amaru Medina
Många är vi som vill uppleva Nya Zeeland med allt som landet erbjuder och det bästa sättet är utan tvivlan genom att skaffa ett Working Holiday Visa, du kan då spendera ett år i NZ och även arbeta en del för att kunna dryga ut resekassan. Jag kommer här att ta upp ett par saker att tänka på, och som jag har upplevt. Då jag fortfarande befinner mig i NZ så är det möjligt att jag fyller på denna lista allt eftersom tiden går.
Working Holiday Visa i Nya ZeelandVISUM TILL NYA ZEELAND

Det första du gör är förstås att ansöka om visumet, detta gör du på Nya Zeelands immigrations sida:
http://www.immigration.govt.nz

Du måste kunna uppfylla följande krav:

- Ha ett svenskt pass som är giltigt under hela din tid här och minst 3 månader efter att du lämnar landet.
- Måste vara mellan åldrarna 18-30
- Inte ha några barn med dig
- Ha en returbiljett eller tillräckligt med pengar för att kunna köpa en
- Kunna visa upp att du har tillräckligt med pengar för att kunna klara dig ($4200, antingen i kontanter, resecheckar, bankutdrag eller dyl)
- Aldrig haft ett WHV i Nya Zeeland tidigare
- Du kommer till lander för att resa och inte arbeta
- Kunna visa upp att du har en reseförsäkring

När det gäller att kunna visa returbiljett och att man har tillräckligt med pengar så vet Nya Zeeland visumjag inte hur hårda de är, jag hade dock inga problem med att ta mig in i landet utan att behöva visa varken det ena eller det andra. Men för att vara på den säkra sidan är det nog bra att ha med sig ett bankutdrag eller dyl. Alltid lätt att föra över pengar till ens eget konto temporärt ifall man inte har så mycket.

Du ansöker om visumet online och i mitt fall så tog det 2 dagar och sedan fick jag ett email om att det hade blivit godkänt.
Ett hett tips är att då logga in på deras sida och skriva ut den sidan där informationen om ditt WHV finns. Du kommer inte att få någon stämpel eller dyl i passet (förräns du anländer då förstås) så det är bra att ha bevis på att man har blivit beviljat ett WHV. Det finns fall då du kommer att bli tillfrågad att bevisa ditt WHV (vid jobb- och bankansökan bl.a.).

Nu när ditt visum har blivit beviljat så har du ett år på dig att ta dig till NZ och ditt WHV kommer inte att aktiveras förräns du anländer landet.


FÖRSÄKRING

Innan du reser bör du skaffa en bra reseförsäkring. Jag tänkte att jag skulle tipsa om "World Nomads travel insurance" (http://www.worldnomads.com/), har använt mig av dem i ett par år nu, har iofs aldrig haft problem så jag har inte sett hur de då fungerar, men det är många som rekommenderar dessa, även Lonely Planet, så de kan inte vara så dåliga.


TELEFON

Du måste ha ett lokalt mobilnummer, har du inte det så blir det svårt att öppna bankkonton samt skaffa jobb, inte många arbetsgivare som ringer utländska nummer. De vanligaste operatörerna i NZ är Vodafone och Telecom och de har båda affärer runt om i hela landet. Väldigt enkelt att skaffa ett Pre-Pay nummer.

Tips, om ni är ett par (eller några som reser tillsammans) och vet att ni kommer att ringa varandra ofta så skaffa Vodafone. Jag och tjejen har det och vi skaffade sedan deras BestMate. För $6 i månaden (dras av automatisk) så kan ni ringa, texta samt ha video samtal hur mycket ni vill. Vi använder det konstant och ringer varandra även för det minsta lilla.


BANK

Ett bankkonto måste ni ha ifall ni vill jobba här, samt att det är bra bara för att kunna lägga över pengar på och sedan använda sig av Eftpos (betala med kort) när ni handlar. Bra så man slipper ha med sig kontanter överallt.

De vanligaste bankerna i NZ är följande:

ASB - http://www.asbbank.co.nz/
Westpac - http://www.westpac.co.nz/
ANZ National Bank - http://www.nz.anz.com/
Bank of New Zealand - http://www.bnz.co.nz/
Citibank - http://www.citibank.co.nz/
Kiwibank - http://www.kiwibank.co.nz/
HSBC - http://www.hsbc.co.nz/

Vi använde oss av ANZ och de gav oss bankkortet direkt i handen vilket var väldigt smidigt, möjligen gör de andra det också men har ingen aning om det. När ni går in i banken för att öppna ett konto så berätta att ni kommer att vara i landet i ett år, även om ni inte ska det. Berättar ni att ni reser ut om en månad så kommer de inte att tillåta er att öppna ett konto (inte så konstigt egentligen).

Om ni inte har ett eget VISA kredit kort så blir det svårt att skaffa ett här under ett WHV. Det finns dock ett liknande service ni kan använda er av. NZ Post har ett kort som de kallar Prezzy Card, det är ett förbetalt VISA kort som kan användas online eller via telefon för bokningar och dyl. Kortet kostar $5 och du väljer ett belopp som du vill ha på dem, mellan $25 - $500. Tyvärr så går det ej att fylla på kortet utan när pengarna tar slut så måste du skaffa ett nytt. Du hittar info om den här: http://www.nzpost.co.nz/Cultures/en-NZ/Personal/PrezzyCard/


IRD

Nästa steg på listan över vad du behöver för att kunna jobba är ett IRD nummer. Du ansöker om ett från Internal Revenue Department genom att besöka deras websida http://www.ird.govt.nz/. Där så laddar du ned deras "Tax Number Application Form (IR596)", skriver ut den, fyller i alla uppgifterna (du måste ha en address i NZ), inkluderar en kopia på ditt pass och skickar sedan in den, antingen via fax eller post till:

Fax: 033536691 eller 033536649
Post:

Norra ön:
Inland Revenue
Northern Processing Centre
PO Box 1454
Hamilton

Södra ön:
Inland Revenue
Southern Processing Centre
PO Box 3752
Christchurch

Ditt IRD nummer kommer att anlända inom 8-10 arbetsdagar.

TIPS, behöver du få IRD numret snabbare än så så ring dem på gratis numret  0800 227 774 och berätta om det och de fixar det för dig inom en dag eller så.


SKATT

Jupp, du måste betala skatt här i NZ också. I de flesta jobben så sköts det automatiskt efter följade tabell

Upp till $38,000 så betalar du 19.5%
Mellan $38,000-$60,000 betalar du 33%
Allt över $60,001 betalar du 39%

Efter den 31a mars eller när du är på väg att lämna landet så kan du ansöka om att få skatten tillbaka (eller i alla fall en viss del av den).
Ring gratis numret  0800 227 774 och berätta att du är en Non-resident som har arbetat i NZ och är nu på väg att lämna landet och vill få din skatt tillbaka. De skickar då ett par formulär till dig som du fyller i när du slutat arbeta och skickar tillbaka till dem innan du lämnar landet.


JOBB
Att hitta ett jobb i NZ är inte så svårt, det beror lite på vad du är ute efter.
Du kan antingen arbeta enligt den gamla hederliga sättet att gå dörr till dörr och lämna in din CV, eller så använder du det bekvämare sättet och fixar allt online.

Den bästa sidan för att hitta ett jobb är Seek - http://www.seek.co.nz/, lätt att söka inom många olika fält och platser i NZ.
Andra sidor man kan använda sig av är följande:

Addeco - http://www.adecco.co.nz/
Advanced Personnel - http://www.advancedpersonnel.co.nz/
Clayton Ford - http://www.claytonford.co.nz/
De Winter - http://www.dewinter.co.nz/
Eden Brown - http://www.edenbrown.co.nz/
Health Recruitment - http://www.healthrecruitment.com/
HHES Hospitality Recruitment - http://www.hhes.co.nz/
Hudson Global Resources - http://www.hudsonresourcing.co.nz/
Manpower - http://www.manpower.co.nz/

Är du ute efter att jobba med att plocka frukt eller liknande så kolla in Seasonal Work NZ - http://www.seasonalwork.co.nz/.
Ett annat intressant sätt att jobba är genom "Willing Workers On Organic Farms (NZ)" - www.wwoof.co.nz/
Det är mer ett voluntär jobb, du får ingen betalning men du får mat och uppehälle för den tiden du är på plats. Oftast bäst att skaffa dessa jobb ifall du bara vill jobba i t.ex. ett par dagar.


RESA

Finns ett gäng olika bussbolag ni kan använda er av, har själv inte gjort det men här är några adresser:

www.intercitycoach.co.nz/
http://www.magicbus.co.nz/
http://www.straytravel.com/
http://www.kiwiexperience.com/


HYRA BIL

Att hyra bil för att ta sig runt NZ är definitivt ett måste om ni har möjlighet. Det är väldigt enkelt att ta sig runt landet på egen hand.
Jag har själv än så länge hyrt bil med Ezy Rentals - http://www.ezy.co.nz/ och Bargain Rentals - http://www.bargainrentals.co.nz/ och hade inga problem med varken den den eller den andra. Däremot så med Ezy så betalar du ingen självrisk ifal du har deras "Collision Damage Waiver" försäkring medans med Bargain så låg den på $100.

Finns mängder av bilfirmor så ni kommer inte att ha några problem. Se bara till att hyra från lokala firmor, oftast billigare än de stora etablerade firmor så som Hertz, Budget eller Avis.

Artikeln är Publicerad  av Amaru Medina

Skicka artikeln till vän »

Glöm inte kommentera artikeln!

Alla blir glada för lite feedback på sina alster!

Namn
Kommentar

Fyll i koden

Skriv sifferkoden i fältet


Kommentarer som skrivits till artikeln


Johan Kanon bra info! Tack! Saknar bara vad det kostar att soka visum, turist saval som arbetsvisum. Kan man bara fa visumet en gang i livet? MVJ\H
Karin Spelar de någon roll om man har haft WHV i Australien? Mvh/ Karin 

Kontakt :: Om Oss :: Sidkarta :: Hotell :: Hostels :: Butiken
Copyright © AUSTRALIENGUIDEN 1999-2019
 
Lägg till sidan som startsidaLägg till sidan som FavoritKontakta oss på Australienguiden
Online just nu: 170
BOKA BILLIGA HOTELL!
Boka och välj mellan 3000 Hostels och hotellrum i Australien! Snabbt & smidigt!
Se Hotell i australien »
Boka billiga hostels »


SE HIT! Passa på och köp din resehandbok till mycket lågt pris! Vi säljer nu ut Första Klass Reseguide, Berlitz och Lonely Planet till extremt låga priser. Skynda fynda!
Se resehandböcker »

Mer bra länktips!
Återbetalning WH skatt »

123bildelar.se - bildelar