Det finns en god tumregel som säjer att kostnaderna i Australien motsvarar ca 80-90% av vad det kostar att leva i Sverige. Detta stämmer ganska bra förutom vissa saker som till exempel bensin, boende dykning med mera.
På denna sida kan man alltså få ett hum om olika kostnader utifrån en backpackers perspektiv samt tips om de olika sätten att förflytta sig inom landet. Det finns ingen anledning att visa vad det kostar att bo på flotta hotell eller äta på dyra restauranger.
Sidan visar istället kostnaderna för att resa och leva på ett så billigt men ändå humant sätt som möjligt. Du kan också kolla så att din budget inte spricker.
Nedan följer först en snabblista på lite olika kostnader.
Exempel på kostnader/priser Pris
- Backpackersäng – en natt med tillgång till kök dusch m.m. 100-240 kr.
- Frukost – smörgås, juice, kaffe 45 kr.
- En middag – vid lunchtid inkl. dricka 60 kr.
- En middag – kvällstid inkl dricka på restaurang 60-120 kr.
- Entrébiljetter – zoo, museum, utsiktstorn m.m. ca 20-60 kr.
- Hyra 4-sittsig bil – 30 dagar fria mil ca 7000-10000 kr.
- Bensin – 9 kr/liter.
- Bussbiljett – Cairns till Brisbane, 1630 km ca 300-500 kr.
- Bussbiljett – Sydney till Brisbane 16 tim ca 400-600 kr.
- Dykcertifikat vid Stora Barriärrevet – (Padi) 2200-3500 kr.
Vid en grov approximation kan man sätta prisläget i Australien till ca 90% av Sveriges priser. Med undantag för bensin, öl, mat, boende som ofta är ännu billigare.
Stora valmöjligheter
När man reser runt med sitt hem på ryggen så har man hela tiden stora valmöjligheter. Är man fyra eller fler kan det ibland vara idé att hyra hotellägenhet i vissa städer. Det kan kosta ca 150-300 kr per person beroende på hur många man är. Då får man en hel lägenhet med alla dess bekvämligheter vilket det kan vara värt emellanåt.
Annars är modellen att köpa sig en ”backpackersäng”. Närmaste liknelse till detta kan man säga är ett vandrarhem. Man håller utkik efter ”Hostels” eller ”Backpackers”. Är man flera personer brukar man få samma rum allihopa och slippa dela med andra.
Ibland kan ett enda rum innehålla upp till tjugo sängar. Köket och toaletterna delas av alla på stället. Stämningen är alltid mycket trevlig och alla känner sig nästan som en familj. Det finns alltid ett gemensamt ”vardagsrum” där man kan prata med folk eller bara se på tv. Har man tur finns även pool. Man träffar mängder av folk från hela världen på dessa ställen.
Standarden på backpackerhotellen varierar kraftigt, liksom priserna. Därför kan det vara idé att kolla flera ställen innan man bestämmer sig. I varje samhälle finns det minst ett backpackerställe. Ägarna till backpackerställena är ofta hjälpsamma och skjutsar en hit och dit samt ger en goda tips på kul saker som passar en backpackerplånbok.
Priserna brukar ligga mellan 70-300 kr p/p och natt. Räkna med ca 160 kr. Observera att man ibland ska ha med sig lakan och örngott eftersom inte alla ställen har den servicen. Kudde/täcke finns dock alltid.
Vad kostar maten?
På backpackerställena finns nästan alltid kök att tillgå. På så sätt kan matkostnaderna bli mycket låga om man vill.
Australien har ett stort utbud öl/vin i butikerna. En öl på krogen kostar 15-20 kr. I butiken kostar den ca 7 kr. Varje kväll brukar man samlas på backpackerstället över en öl och berätta om vad man varit med om under dagen.
Middagen på den ”normala” restaurangen kostar ca 40-70 kr. T-bone steak med barbecue-sås är en höjdare och kanske aussisarnas favorit. Kranvattnet går att dricka men det säljs också i affärerna för en billig penning.
Hur ska man resa inom landet?
Med buss
Den fina fördelen med buss är att man får se mycket av landet under själva resan. Det största och kanske bästa bussbolaget heter Greyhound Pioneer. Detta täcker hela Australien. Därför kan det vara lämpligt att köpa ett busspass hos dem. Med busspasset kan du resa hur mycket du vill utan att behöva tänka över några kostnader.
Skall du endast resa mellan Sydney och Cairns så är det inte säkert att det lönar sig med busspass. Ett 2000 km pass kostar ca 2400 kr och ett 4000 km ca 3200.
Bussarna har AC och är helt okej att resa långa sträckor med. Den stora nackdelen med buss är att man inte kan göra små avstickare när man vill längs vägen. På detta område vinner bilsättet, helt klart. Ett annat stort bussbolag i Australien är McCafferty’s som samarbetar med Greyhound på många sträckor och täcker därmed landets hela kust. På Tasmanien kör Tasmanian Redline Coaches och TassieLink.
Med tåg
En tågbiljett mellan Sydney och Canberra kostar under 200 kr och tar 4 timmar. Sydney- Melbourne, 11 timmar, kostar 550 kr. Generellt sett så är järnvägsnätet mindre utbyggt än vägnätet, men tågen är både trevliga och bekväma. Ett alternativ kan vara att köpa sig ett tågluffarpass. 14-dagars pass kostar 3000 kr, 21-dagars 3800 kr och 30-dagars 4300 kr.
Med flyg
Ett bra alternativ om man har gott om pengar och ont om tid. Eftersom avstånden är långa inom Australien så blir detta ofta dyrt. En resa t.ex mellan Perth och Cairns, tvärs över landet, kostar ca 3500 kr.
Köpa bil
Ett annat alternativ är att köpa sig en bil – köra det stora varvet – och sen sälja den. Detta är nog bra om man är färre än fem som reser tillsammans och man dessutom är lite händig. Det är däremot en liten chanstagning, men går det hem är det ett mycket billigt sätt att ta sig runt. Om man är två personer kan man köpa sig en stor herrgårdsvagn som går att sova i. På så sätt blir man väldigt oberoende av hotell vilket resulterar i fina besparingar.
Det finns speciella platser, tex King Cross Park i Sydney, där turister köper och säljer bilar hela tiden, dygnet runt. Läs mer om detta på vår informativa ”bilköparsida”. Det finns även många bilfirmor i städerna som säljer begagnade bilar med återköpsgaranti. Köpa bil är faktiskt ett bra alternativ. Tänk bara på att sälja den i samma delstat som den är registrerad.
Hyra bil
Hyra av bil är aningen billigare än i Sverige. det vill säga en minivan (7 pers.) fria mil 30 dagar, kostar ca 16 000 kr + bensin. En fyrsitsig liten personbil är betydligt billigare, ca 7000kr. Bensinen kostar ca 5kr/lit.
Att hyra en bil är kanske det bästa alternativet eftersom man är helt oberoende av tider att passa, man får också en ny fräsch bil samt att man kan stanna när man vill och kika på saker som verkar intressant längs vägen.
Nackdelen är självklart att det kostar lite mer men det behöver inte alltid bli dyrare än att åka buss. Se till att du får en bil med AC. Tänker man bara pendla upp och ner längs östkusten är nog buss ett bättre och billigare alternativ.
För den som har pengar och seglingskunskaper kan man hyra en båt i Withsundays Ilands. Det blir en upplevelse av högsta klass.