Boka Billigt Boende | | | Forum | Tipsa 
Att prova på scuba diving i Australien tillhör nog många människors drömmar. Har du gjort detta och har lite information att delge så kontakta oss gärna. Kanske ser du nåt här som inte stämmer! Hjälp oss hålla sidan så uppdaterad som möjligt.
Åker du till australien, och framförallt dess ostkust, utan att prova på dykning begår du ett stort misstag enligt många. Ta chansen och dyk i världens bästa dykvatten kring Stora Barriärrevet. Se bara till att du åker till rätt ställen. Generellt sett kan man säga att ju längre du beger dig från land, desto bättre och vackrare blir det. Att ta sig ända ut till revet kan ta en ansenlig tid med båt men i nordöstra australien, runt Cairns, kryper revet ganska nära land.
Har du inte dykt förut och undrar om det är nåt för dig så kan du köpa en "prova på kurs" på någon dykfirma. Brukar kosta runt 800 kr.

Stora Barriärrevet

Stora barriärrevet löper som de flesta vet längs hela australiens nordöstra kust. Revet är 200 mil långt och utgör en naturlig undervattensmur långt ute till havs. Här finns över 1500 olika arter av fiskar och ca 25 olika hajarter. 6 olika havssköldpaddor bor här också. De flesta människor som dyker i revet håller sig i den övre halvan. Här kryper revet något närmre land och blir mer tillgängligt med båt. Dessutom är vattnet varmare ju längre norrut man tar sig. Cairns kan säga utgöra den största porten till revet. Här finns mängder av konkurrerande dykfirmor som slåss om kunderna. Det är emellertid inte bara Cairns som ordnar utflykter till revet utan dyk/snorklings - arrangörer går att finna ända ner till Brisbane. Norra Queenslandkusten kan ändå sägas vara populärast för dykning till revet.


Välja Dykarrangör

Vårat råd till dig är att INTE låta priset styra över kvalitén. När du går in i dykarrangörens butik och frågar om dykturer till revet skall du ta reda på följande:
1. Vad har de för båt! Sträckan ut till revet är lång och över öppet hav. Kraftig sjögång kan förekomma. Båten får inte vara för liten eller nergången.
2. Hur många kommer med på turen! Ibland förekommer överfulla båtar vilket leder till missnöje, minskad säkerhet och irritation. Vårat tips till dig är att hitta en arrangör med en lagom stor båt där de tar med ca 10 st kunder utan att bli överfull.
3. Fråga exakt vart på revet de tar dig. Dykningen är ofta bättre ju längre från land man tar sig.


Vithaj Safari Australien

Är du en fegis kan du sluta läsa här.....
.....inte? Ok! Vithajsdykning ordnas från bl.a. Adelaide där chanserna anses som störst att få se havets rovdjur nr1. Vithajen finns runt hela australien men är mycket vanlig på sydkusten och just Adelaide. Företaget som anordnar expeditionerna heter Rodney Fox Shark Experience. Bästa tid är mellan maj-oktober och under denna tid har de sett vithaj vid varje expedition sedan 1999. De ordnar även turer under hela året även om chanserna att få se vithaj är mindre under "off-season". Dykningen görs självklart i en rejäl stålbur som man sänks ned i. Priset då? Jo, mellan 20000 och 40000 kr får man hosta upp för att få följa med på en 7-9 dagars tur. Turerna går med segelfartyget Flalie som är en stor trygg båt.


Vithaj siktad vid vithajssafari Adelaide

Vithaj på väg mot stålburen

På bilden ses stålburen som används vid dykningarna

På minner lite om filmen hajen!
 
Prisexempel Dykning

 • Heldagstur med båt och två dyk till barriärrevet kostar cirka 800 kr.

 • Dykkryssning: Tre dagar/ två nätter i barriärrevet kostar runt 2 500 kr. En höjdare för dig som redan har dykcertifikat.

 • Snorklingstur: Du kan hitta dagsturer från cirka 400 kr ut till revet. Då brukar lunch och utrustning ingå.

 • Vithajskryssning: 6-9 dagar lång och kostar ca
  20 000–40 000 kr. Exemplet är med segelfartyget Flalie från Adelaide. Bästa tid är maj–sept. Läs mer >>

 • Dykarcertifikat: En Open water-kurs PADI i Australien kostar mellan 1000-3500 kr. De kurser som är förlagda till barriärrevet är de dyraste


 • Dyklänkar Australien

  Stora barriärrevet
  Australisk sida om just stora barriärrevet

  Valhajssafari
  Ett av få ställen där man till 95% chans får möta valhaj

  Vithajssafari
  Ej för veklingar eller fattiga människor

  National Geographic
  Dyk virtuellt på revet nu direkt

  Dykarrangörer
  Googles stora samling av arrangörer i australien

  Valsafari i Australien

  Åker du till Exmouth på Australiens västkust och följer med Exmouth Diving Centre på valhajssafari så garanteras du ett möte med en av havets stora giganter, valhajen. Iallafall om man ska tro arrangören själva. Tydligen håller dom till väldigt ofta strax utanför denna västaustraliska plats. Valhajen kan bli upp till 14 meter lång, men är trots sin storlek ofarlig för människor eftersom de är planktonätare. Hur det känns att simma bredvid en sån här går ej att beskriva med ord!

  Valhaj utanför västra australien


      Tips från butiken!

  Se alla erbjudanden i butiken   


   

  Kontakt :: Om Oss :: Sidkarta :: Hotell :: Hostels :: Butiken
  Copyright © AUSTRALIENGUIDEN 1999-2019
   
  Lägg till sidan som startsidaLägg till sidan som FavoritKontakta oss på Australienguiden
  Online just nu: 172
  BOKA BILLIGA HOTELL!
  Boka och välj mellan 3000 Hostels och hotellrum i Australien! Snabbt & smidigt!
  Se Hotell i australien »
  Boka billiga hostels »


  SE HIT! Passa på och köp din resehandbok till mycket lågt pris! Vi säljer nu ut Första Klass Reseguide, Berlitz och Lonely Planet till extremt låga priser. Skynda fynda!
  Se resehandböcker »

  Mer bra länktips!
  Återbetalning WH skatt »

  123bildelar.se - bildelar