Whitsundays Islands

Whitsundays Islands ligger alldeles utanför Arlie Beach. Fortsätter man förbi dem ett par timmar så når man till slut Stora Barriärrevet. Men det är runt Withsundays man vanligen seglar omkring. En av öarna heter just Withsunday Island och har en enastående strand.

Hayman Island är en annan mycket vacker och speciell ö. Nu behöver man inte hyra segelbåt/motorbåt för att ta sig ut i detta paradis eftersom det ordnas 1 – 5 dagars turer ifrån Arlie Beach.

Ösamlingen består av 6 stora öar och en massa obebyggda småöar. Det finns alltid någon resort med restaurang på nån av de stora öarna. Dvs om man inte sover ombord förstås.

Fantastiska snorkling/dykställen finns runt om öarna. Speciella sjökort, som alltid finns i båtarna, märker ut var reven går. Hyr också med er dykset om ni hyr egen båt

Att hyra sig en egen båt och ankra upp i alla fantastiska vikar och hamnar är inte fel. Det ingår alltid en liten dinge för att enkelt ta sig in i land från ankarplatsen.

Det behöver inte bli speciellt dyrt att hyra båt. Samla ihop 6-8 personer i Airlie och hyr för en vecka. Se till så du får en båt med grill monterad på akterpulpiten. Köp med mat och dricka för tiden ni är ute. När man väl lämnat kaj behöver det inte kosta nåt mer.

En vid rodret som kapten, en navigatör vid sjökortet samt en matros som försteskotare, det är modellen.

Hamilton Island

Denna ö är som en liten egen värld. Husen är lite speciella, enda fordonet är en slags golfbil och det är en väldigt lyxig miljö. Lägger man till med egen båt i hamnen så har man fri tillgång till alla pooler och bubbelbad över hela ön.

Man hyr sig helt enkelt en golfbil och åker runt och testar alla lyxpooler på ön. Det finns också en jättefin hamngata med mysiga krogar och affärer. Andra aktiviteter på ön är gokart, tennis, djurpark med mera. Till och med en pytteliten flygplats finns (dock bara för rika människor med eget plan).

Ett av hotellen på Hayman Island har en jättestor pool med en bar i mitten. Barstolarna är under vattnet och disken strax ovanför ytan. Helt perfekt speciellt med tanke på att aussisarnas pengar klarar väta (de är av gummi).

Sammanfattnings – visst kan man säga att Hamilton Island är ett uppbyggt turistsamhälle, men det är sällan överbefolkat och det är lätt att koppla av här.

En av världens mest berömda stränder, Whitehaeven beach Otroligt vacker. Ankra upp utanför och ta jollen in. Stranden är 5 km lång. Det är få förunnat att få ligga här och sola. Ön är nämligen helt obebodd och enastående vacker.

Whitsundays Islands snabbfakta

Transport hit: båt.
Säsong: året runt.

Några tips/varningar

Hamilton Island kan verka lite ”japanturistigt” men får nog sägas tillhöra ”måste-ställena”. Marinan är jättetrevlig och kantas av livliga små pubar på kvällarna och omkringstrosande kängurus på de öde morrontimmarna.

Withsundays Island självt är en vacker upplevelse. En fantastisk ö med en fantastisk strand.

Long Island har en bra pool/bar anläggning och Hook Island har ett fint undervattens observatorium.

Skillnad mellan flod och ebb är uppemot 5 meter. Tänk på det när du ankrar eller förtöjer din båt.

Klimat i området

Denna övärld ligger i södra delen av den tropiska delen i Australien. Dec – feb är regnperiod och har i regel 1-2 korta regnskurar per dag. Men däremellan är det fint. Juni – aug är torrperiod vilket betyder vackert väder med lugnt hav nästan hela tiden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *