Adelaide

Adelaide är utan tvekan en av de mysigaste och trevligaste städerna i hela Australien. Den vackra vägen fram till staden slingrar sig nerför de branta bergssidorna.

På skylten står det faktiskt ”no alcohol consumption” I de fina kvarteren kan man inte bete sig hur som helst. I bakgrunden syns den fina stranden som sträcker sig några kilometrar.

På stranden ja, helt okej!

I Adelaide finns det många villakvarter med lyxiga villor längs havet.

Adelaide är fin stad för den som vill shoppa.

Om man skall bila ifrån Adelaide så kan det vara bra att ha lite koll på avstånd till olika platser:

  • Sydney 1396km
  • Melbourne 728km
  • Coober Pedy 850km
  • Mount Gambier 462km
  • Alice Springs 1529km

Adelaide är staden med alla vackra parker och kyrkor. Det kan vara värt att gå omkring nån dag och titta.

Nåt man inte får missa när man besöker Adelaide är en dagstur till vinodlingarnas dal, Barossa valley. Hyr en bil för en dag och åk runt till alla gårdarna. Vindalen börjar ett par mil utanför Adelaide.

I denna enormt stora dal finns ca 50 olika vingårdar med tillhörande odlingar. Här tillverkas merparten av Australiens vin. Gårdarna är fantastiskt fina med välskötta trädgårdar.

Man åker helt enkelt runt till en massa gårdar och besöker deras barer. Gratis smakprover erbjuds villigt överallt. Rött, vitt eller portvin, här finns allt som görs på druvor. Har man riktigt tur så kan dom plocka fram nån riktigt fin gammal årgång. Det största problemet är att komma överens om vem som ska köra.

Men man hinner inte med alla femtio gårdarna, tio kanske är lagom. Överallt, vart man än kommer, möts man av välkomnande gårdsbartendrar.

Adelaide Snabbfakta

  • Transport hit: Buss, bil, tåg.
  • Säsong: året runt.
  • Befolkning: 1 miljon.

Tips/Varningar

När ni tar in på nåt hotell i staden så välj då nåt ställe nere vid havet. Där finns stränder och gågator med affärer och nästan ingen trafik.

Adelaide har ett riktigt hett nattliv med massor av ställen för allas smaker. Här har man skoj om man gillar nattsvängen!

Gillar du choklad så ta dig till Haighs Chokladfabrik på 154 Greenhill Rd. Här görs Australiens finaste choklad.

Några sevärdheter

Botaniska trädgården anses vara en av de vackraste i världen av vissa. Kanske värt ett besök.

Åk den gamla träspårvagnen till Glenelg. Här finns massor av historiska minnesmärken då det är en av Australiens äldsta bosättningar.

Många av stadens sevärdheter ligger samlade i kärnan av staden

Klimat i Adelaide

Adelaide har ett så kallat medelhavsklimat. Medeltemperaturen på sommaren är 28 grader och på vintern 15 grader. Temperaturen kan sjunka ända ner till 5 grader under juli månad. Denna tid kan det vara ganska regnigt och blåsigt. Men större delen av året är okej.

Kul att veta om Adelaide

Stan föddes 1836 och har idag nästan 1 miljon invånare. Adelaide är alltså ”huvudstaden” för South Australia som är den torraste staten i Australien.

Botaniska trädgården i Adelaide är nåt alldeles extra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *