Outback Australia

Outback Australia – jojo, kärt barn har många namn. Denna sida beskriver tre jättefina ställen mitt i Australiens öken, Ayers Rock, Kata Tjuta (Mount Olgas) och Kings Canyon. Man behöver ca 2-3 dagar för att hinna se dem.

Ayers Rock ses bäst i gryning eller skymning eftersom den skiftar färg då. Klättringen till toppen är en riktig höjdare. Att vandra genom Olgas annorlunda klipplandskap är mäktigt och får heller inte missas.

Kings canyon har flera olika vandringsstråk, det längsta tar en hel dag.

Utgångspunkt för Ayers rock och Olgas är det lilla samhället Yulara. Här finns Ayers rock resort med valmöjlighet av hotell eller backpackerboende. Stället har självklart pool vilket behövs i hettan.

För att komma till King Canyon så får man ta sig ca 25 mil västerut. Där tar man in på Kings canyon resort som också har alla tänkbara boendeformer.

Ayers Rock

Jo, så här ser den ut, världens största sten. Just det, sten. Det är bara sand under den. Det går även att klättra upp på den. Ayers Rock Resort ligger i ett pyttelitet samhälle vid namn Yulara. Själva stenen ligger alltså 20 km utanför Yulara.

Ayers rock har alltid varit helig för aboriginerna. De kallar den alltså för Uluru. Att beträda detta berg är ett allvarligt brott enligt dem. Detta stoppar inte pengatörstande australiensare att låta turister klättra. Man får ta det väldigt lugnt när man klättrar upp. Hettan är jobbig.

Början av klättringsleden

På en del ställen är det omöjligt att ta sig uppåt utan kedjans hjälp. En stor vattenflaska är också ett måste. Vid foten av berget står stora anslag om att man klättrar på egen risk. Svindel får man självklart inte ha.

På toppen av Ayers Rock Uppe på toppen är utsikten fantastisk. Man ser milslångt i det platta landskapet, ända bort till Mount Olgas (kata tjuta). Avståndet till Olgas är ca 30 km.

Efter en svettig dag är poolen på suveräna Sails in the Desert by Voyages, ett perfekt alternativ med svalka som behövs i hettan.

Priserna är lite högre här eftersom konkurrensen är obefintlig. Man har matlagningsmöjligheter och tillgång till en härlig pool. På kvällarna ordnas alltid prisvärda grillpartyn. För den som vill snåla så finns campingområdet en bit bort. Att slå upp tältet kostar 60 kr.

Mount Olgas

Denna klippformation kallas för Mt Olga. Eller som aboriginerna kallar den, Kata Tjuta.

Här går en jättefin vandringsled genom klipp- formationerna. Längst bort på bilden kan man skymta Ayers rock.

Glöm inte flugsprayen bara. Enorma mängder flugor håller till här på sommaren. Det är också goda chanser att se kängurur bland bergen.

Kings Canyon

Kings Canyon heter alltså bergsryggen som sträcker sig ett par mil i öknen. Väldigt fina vandringsleder av varierad längd finns. Det är framförallt två leder som hägrar. Den kortaste är ca 2 km och leder in i själva canyonen. Den andra (6 km) går upp på kanten och bjuder på fina vyer. En helt enastående natur utlovas.

Kings Canyon med helikopter 600 kr per person för 20 min helikopterfärd över canyonen ger en fin upplevelse. Ayers Rock Helicopters tar bara 85A$ för 15 min färd.

Nere i canyonen finns lite grönska, fast väldigt torr grönska.

Längst inne i en av canyonen ligger en liten källa. Den är som gjord för att bada i. Vattnet är svalt vilket är välkommet i den 40 gradiga värmen.

Där finns fantastiska klippformationer och en sagolik natur. Kings Canyon är en jättestor ravin i bergsområdet George Gill Range, runtomkring finns bara öken. Klippformationerna bildades för ca 350 miljoner år sedan. Vandringar görs både nere i ravinen och uppe på själva kanten av den.

På Kings canyon frontier lodge kan man bo i tält och därmed spara lite pengar. Alla som bor här har tillgång till den stora härliga poolen. Se upp med skorpionerna bara!!

Det gäller att hålla koll var man sätter fötterna. Denna krabaten sprang omkring inne på toaletten. Vid skorpionsäsongen kryllar det av dessa livsfarliga djur.

Snabbfakta om Ayers Rock, Olgas och Kings Canyon

Transport hit: Buss, bil, flyg.
Säsong: året runt.
Befolkning Yulara: 2080.

Tips/Varningar

Glöm inte att vandra genom Mount Olgas mäktiga bergspassager.

Ayers Rock ses bäst i soluppgång eller solnedgång eftersom den då vid vissa gynnsamma förhållanden ändrar färg på ett vackert sätt.

Hela denna del av öknen har namnet Uluru – Kata Tjuta Nationalpark. Här finns massor av roliga saker att göra. Ett gott råd skaffa dig en guidebok om du tänker besöka området. Det som beskrivs på denna sida är bara en liten del av allt.

Varning för hettan. Drick mycket vatten! Även flugor finns det oerhört gott om, förbered dig för det.

Skorpioner!! Var mycket observant och gå inte omkring på mörka ställen under skorpionsäsongen. Under skymningen kryllar det av dom på vissa ställen. Håll tältdragkedjan stängd om du kör lågbudgetvarianten. Lokalbefolkningen avråder från tältning under denna del av året.

Några sevärdheter

Kata Tjuta.

Ayers Rock – Orkar du bestiga stenen. Eller vågar du? Det är rätt brant på sina håll. En och annan turist har dött genom åren

Vandring i Kings Canyon är nog ett ”måste” också.

Varför inte rida lite kamel i öken när du har chansen. Upplev öknen på rätt sätt, inte från en bilruta.

Klimat

Ayers Rock med omnejd har s.k. ökenklimat. Temperaturerna är väldigt höga så länge solen är uppe. När solen gått ner blir det dock kallt. Under deras ”vinterperiod”, maj-sept, kan temperaturen på natten krypa ner mot en 10 grader. För övrigt är det mycket torrt i trakten. Glöm inte vattenflaskorna.

Kul att veta

Ayers Rock döptes av den förste vite mannen som såg denna sten, Ernest Giles 1872. Egentligen heter denna, världens största sten, Uluru enligt urinvånarna.

Mount Olga heter egentligen Kata Tjuta som betyder ”många huvuden” vilket man förstår när man ser bergsformationerna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *