Bilköp i Australien

Bilköp i Australien är det nog många blivande resenärer som funderar på. Har du gjort detta och har lite information att delge så kontakta oss. Kanske ser du nåt här som inte stämmer! Hjälp oss hålla sidan så uppdaterad som möjligt.

De flesta säger att bästa sättet att resa runt i Australien, speciellt om man är par stycken som reser tillsammans, är att köpa ett eget fordon. Detta är nog sant så länge inget händer förstås. De flesta brukar köpa sin bil i Sydney på Kings Cross car market. Sedan åker de det stora varvet och säljer den på samma marknad.

Marknaden är jättestor och det säljs endast begagnade bilar av resenärer, inga andra är tillåtna. Här kan man gå och kika på bilar ett par dagar innan man drar iväg. Fördelen med bilköp är att man kan spara massor av pengar, även boendekostnader samt matkostnader kan sparas. En del bilar är av kombimodell där två personer ligger bekvämt då baksätet fälls.

Livet med bilen

Att rå sig helt och hållet själv är en sanslöst stor fördel när man reser omkring i Australien. Det finns så mycket att se överallt och man stannar precis var och hur länge man vill. När man köper bil brukar dessutom alltid campinggrejer ingå – sovsäckar, gaskök, tält etc.

Lyckas man köra sina 1000 mil utan dyra reparationer och samtidigt campa ett par nätter, ja då har man kommit ruskigt billigt undan. Åker man på en svindyr reparation av sitt fordon efter vägen, ja då kanske det blev ungefär likvärdigt med att ha hyrt ett fordon istället, dvs ok.

Det brukar heller inte vara några problem att få sålt den när man kommer tillbaka men man bör ändå viga ett par dagar för ändamålet om man vill ha ut likvärdigt med vad man gav för den. Tänk på att sälja bilen i samma delstat som du köpte den eftersom bilarna är registrerade zonvis.

Det krävs internationellt körkort för att få framföra fordon i Australien. Detta kostar 195kr för dem som inte är medlemmar i Motormännen och 145kr för medlemmar. Tel: 020-21 11 11.

Här bör tilläggas att denna australiensiska lag befinner sig lite i en gråzon. Ingen svensk har oss veterligen blivit bötfälld för att ha framfört ett australiensiskt fordon i australien. Delade meningar råder i olika delstater i Australien angående västerlänningars rätt att framföra bil utan internationellt körkort.

Att åka i öknen nattetid är inget man rekommenderar. Det myllrar av skuttandes kängurus vid vägkanterna. Öknen utgör också stora ”hagar” för boskap så kossor som dyker upp mitt på vägbanan i strålkastarljuset är också vanligt.

Att sen vägen ofta är fullkomligt bortspolad gör ju inte saken bättre. I queensland byts kängurun på skylten ofta mot ut av en groda! Enorma mängder grodor korsar ibland vägbanorna och utgör då en stor halkrisk.

Tänk på…

…viltfaran på natten. Kängurus är nattaktiva djur och älskar att hoppa omkring på vägen.

…att avståndet mellan bensinstationerna i öknen kan vara upp till 50 mil. Ibland ännu längre!

…att uppmärksamma vägskyltarna som varnar för ”flood”. Helt plötslig är vägen ingen väg längre. Problematiskt när man kommer i 120 knutar.

…att se till så du har försäkring som gäller för bilen och dess framfart i trafiken.

…aldrig underskatta avstånden. Sverige är stort men Australien är gigantiskt!

Prisexempel

Bilar kostar från 8000 kr och uppåt. Visst kan du hitta en för 5000 kr men då bör man nog kolla den noga.

Bensinen kostar ca 95 cents/per liter (5SEK)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *