Perth

Perth är faktiskt en av de mest solrika städerna i världen och är utan tvekan den solrikaste staden i Australien. Det är faktiskt också närmare till Singapore än det är är till Sydney.

Perth grundlades 1829, men eftersom det var väldigt långt till Perth från de östliga koloniområdena så växte staden väldigt långsamt. När man hittade guld 1890 skedde stora förändringar och antalet invånare ökade blixtsnabbt.

Perth är numera en storstad som är ”totalt isolerad” från det övriga landet genom oändlig ogästvänlig öken. Till närmaste större stad, Adelaide är det 265 mil. Perth är också berömt för alla restauranger som serverar ’Sea food’. Det finns även ett stort urval av billig snabbmat. De flesta nattklubbarna, restaurnagerna och pubbarna hittar man i stadsdelen i Northbridge eller i Fremantle.

Perth Ett besök till Western Australian Museum kan vara trevligt. Här kan du bland annat se ett skelett av en val och ett galleri med en utställning om urinvånarnas kultur.

Kings Park är en formidabel park med utsikt över det mesta av staden. Det är också här som du hittar den botaniska trädgården. Stränder finns det flera att välja emellan. Como ligger vid floden, som staden är byggd utmed, och vattnet här är lugnt.

Perths bussar är faktiskt är konverterade spårvagnar.

Om du vill bort ännu mer från storstadslivet, kan du ta en tur till Rottnest Island. Här kan du se på koraller, fiska eller simma – kort sagt; ta det lugnt.

En annan möjlig tur är till Pinnacles Desert; ett fantastiskt område med meterhöga kalkstens-formationer. Ett eldorado för fotografen.

Perth snabbfakta

  • Transport hit: alla sätt.
  • Säsong: året runt.
  • Befolkning: 1 miljon.

Några sevärdheter/tips

Underwater world norr om stan eller varför inte Perth Zoo.

Vingårdarna i Swan Valley längs floden är ofta öppna för allmänheten och provsmakning. En höjdare!

Ta in på Ocean Beach Backpackers på Wellington Street. Läget är perfekt och priset lågt. Stället har fått fina rekommendationer.

Bergskedjan ’Darling Ranges’ öster om Perth är ett populärt utflyktsmål för picknicks, grillfester och bushwalking. Utsikten över Perth och Indiska Oceanen är fantastisk.

Även Perth erbjuder turisterna valskådning. Har man inte gjort det i nån annan stad bör man ta tillfället i akt och åka med på en tur. Australien är ett av få länder i världen som ordnar valskådningssafarin.

Klimat

Somrarna håller en medeltemperatur på ca 30 grader och erbjuder sällan regn. Klimatet påminner ganska mycket om klimatet i Medelhavet. Vintertemperaturen håller sig kring 18-20 grader. Vill man ha regn är chansen störst maj-sept.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *