Australiens ölkultur

Innan man reser till Australien kan det vara bra att känna till lite om Australiens ölkultur.

Ettamogah Pub

Den i särklass fräckaste baren finns utanför Albury. Hela huset är en kopia av samma hus i en välkänd australiensisk tecknad serie. Puben heter Ettamogah pub. Det finns inte en enda rak bräda i hela puben. Det finns faktiskt två exakt likadana Ettamogah pub -hus, det andra ligger utanför Brisbane.

Deras ölfilosofi

Ölfilosofin i Australien skiljer sig en del från vad vi är vana vid i Sverige. Du kan köpa öl i de flesta affärer och priserna är betydligt lägre. Det finns i storstäder särskilda ”bottleshops” som är mycket välsorterade.

Att sätta sig på en pub efter jobbet är mycket vanligt i Australien. Även mitt på dagarna ser man alltid folk i barerna och då pratar vi inte om avdankade alkoholister utan vanligt folk som du och jag.

Pubarna fungerar inte som ”festställen” i den utsträckning som de gör i Sverige utan hit går man för att umgås med vänner och prata. En samlingsplats helt enkelt. I Australien är det öl och vin som gäller. Grogg och drinkar existerar men inte i samma utsträckning som hemma.

På restaurangen

En bra sak som många restauranger praktiserar är ”BYO” (Bring Your Own). Vill du gå ut och äta en bit mat på nåt ställe så får du ta med dig eget vin/öl som kyparen håller kallt och serverar till dig när du så önskar. Endast en mycket liten serveringsavgift brukar det kosta. Detta är inget konstigt utan fullt normalt i Australien.

Gillar du vin så ska du styra kosan mot Adelaide och Barossa Valley. Här ligger över 40 st stora vinplantager där det är fritt fram att åka runt och provsmaka, alldeles gratis!

Kul att veta…

Darwin – öldrickarnas stad som den också kallas. Här dricks det mest öl per invånare i hela Australien. Varje år anordnas en ölfestival. I Darwin kan du också köpa en ölflaska som mäter hela 2,25 liter, den kallas – the Darwin stubby.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *