Canberra

Huvudstaden Canberra som har 307.000 invånare består i stort sett bara av villor som ligger runt en stor konstgjord sjö. I ena änden av staden ligger parlamentshuset och likt en enorm brandgata till andra änden av staden ligger War memorial.

1909 utsågs staden att bli nationens huvudstad, men då var den bara en by. Inte förrän på 50-talet började staden ta form. Exakta och raka gator präglar staden. När du kommer hit känns det som om staden enbart är uppbyggd för att tjäna som landets huvudstad. Kanske därav dess underliga skepnad, det var nämligen så att Melbourne och Sydney inte kunde komma överens om vem som skulle få titeln ”huvudstad”.

War memorial är ett slags museums/minnes byggnad för kriget. På väggarna är namnen inristade på alla de australiensare som stupade.

Det kanske intressantaste i denna stad finns på gräsmattan utanför alla länders flotta ambassadbyggnader, alldeles bredvid parlamentshuset.

Aborigenerna levde här i tiotusentals år. På 1800 talet dog den siste av dem på Tasmanien och det är förmodligen inte så många år kvar tills den siste även dör på fastlandet. Ett par av dessa människor har forslat dit en byggbarack i ren protest, de kallar den för Aboriginal Embassy. Man förstår dem! Baracken är placerad mitt på den fina gräsmattan utanför de andra flotta ambassaderna.

Om någon ovetandes skulle gissa på vilken stad i Australien som är huvudstaden så är nog Canberra bli det absolut sista valet. Stan har ingen som helst puls och ter sig väldigt lugn på gator och torg. ”Okänd lugn småstad” är en mer passande beskrivning än huvudstad i Australien.

Parlamentsbyggnaden med sin 5 miljoners flaggstång. Invånarna i stan rasade när de fick höra vad deras fula flaggstång kostade.

Albury – utanför Canberra

Om själva Albury finns inte mycket att säga förutom att det är ett bra övernattningsställe men några km utanför ligger denna bisarra plats.

Byggnaden är en exakt kopia av ett hus i en känd tecknad films. Inuti ligger en förträfflig pub.

Hela huset är snett och vint. Trappor dörrar, ja ingenting ser riktigt klokt ut. Ölen smakar för övrigt mycket bra i Australien. VB, Carlton Cold är några populära märken.

Det finns ett mycket bra backpackerställe i Albury som har kanoting som tema. Stället är suveränt att bo på. Tar du in där för 100 kr/natten så ingår transporter till Ettamogah Pub och kanotturen på Murray river (nedströms såklart).

Canberra snabbfakta

  • Transport hit: Buss, bil, tåg.
  • Säsong: året runt.
  • Befolkning: 307.000.

Tips/Varningar

Vill du partaja i denna stad så är det veckodagen fredag som verkar gälla. De flesta andra dagar går allting mycket stillsamt till.

Det finns ett köpcenter som heter Dicksson som innehåller massor av mysiga små restauranger. Perfekt för en bit mat.

Gillar du att ta dig runt på cykel så har du hittat rätt. Stan anses vara den mest cykelvänliga stan i landet.

Några sevärdheter

Parlamentshuset är symbolen för statsmakten. Öppet alla dagar mellan 9-17. Här kan man kika runt och till och med lyssna till debatter.

War memorial är som namnet antyder ett gammalt krigsmuseum. Ganska intressant att strosa omkring och kika här. Gratis entré.

Telecom Tower som är 195 meter högt bjuder på en fantastisk utsikt över stan.

Casino Canberra – för den spelgalne. OBS! slipstvång gäller efter sju på kvällen.

Klimat i Canberra

Canberra har ett så kallat medelhavsklimat. Medeltemperaturen på sommaren är 28 grader och på vintern 15 grader. Temperaturen kan sjunka ända ner till 5 grader under juli månad. Denna tid kan det vara ganska regnigt och blåsigt. Men större delen av året är okej.

Kul att veta

Canberra är uppbyggt ifrån ingenting på 1950 talet enbart för att tjäna som landets huvudstad. Melbourne och Sydney kunde inte komma överens om vem som skulle bli nummer ett. Därför placerades huvudstan mitt emellan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *