Sydney

Sydney är ett måste att besöka. En ren trevlig stad med massor av kultur dels från gamla Australien och dels från övriga världen.

Massor av fina badstränder finns, bland annat Manly Beach och berömda Bondi Beach. Till dessa åker du lämpligast med båt ifrån operan. Ett superbra boende med fantastisk utsikt är Bondi Beachhouse.

Strax intill operan ligger Circular Quay med sitt segelbåtsmuseum, en jagare från 2:a världskriget, tivoli och innecentrum. Här är perfekt att bara strosa runt. Härifrån går också många färjor till närbelägna delar av Sydney.

För den som gillar nattklubbar (av ALLA sorter) skall ta sig till Kings cross. Detta är en lång gågata som förvandlas från souvenirbutiker till ”partygata” på kvällen.

Hard Rock café ligger på gångavstånd från Kings cross och serverar världens godaste hamburgertallrik. Pröva den! Mer uteliv finns i ett område nere vid hamnen. Hoppa in i en taxi och åk dit framåt 8-9 på kvällen. Mycket trevlig gågata vid småbåtshamnen, kantade av små pubar och krogar. En öl kostar inte mer än 5A$ ute på krogarna.

Sydney är också känt för sina fina fyrverkerishower vid nyår. De anses av många vara den bästa fyrverkerishowen på vårt klot.

Sydney är som sagt en ren fin stad med massor av berömda platser och byggnader. Många av de riktigt gamla byggnaderna är gjorda av sandsten. Det som utmärker sig direkt när man anländer Sydney från Sverige är stämningen på pubarna. Folk pratar med varandra och har roligt. Dessutom kostar det inte skjortan att köpa en öl.

Överallt finns jättegoda restauranger. Beteckningen BYO betyder ”bring your own”, det vill säga, ta med eget vin/öl till restaurangen och de kyler ned det när du anländer. Kyparen tar 2A$ för att korka upp din vinflaska. Alkohol är mycket billigare i så kallade ”bottleshops” än på restaurangen.

Det finns en jättetrevligt promenadstråk längs med vattnet hela vägen bort till operahuset.

20 mil utanför Sydney ligger Blue Mountains. Det är väl värt att åka dit och titta om man gillar storslagna naturscener. Bergsmassiven skall tydligen bli blåa vid skymning, säger dom. Här finns jättefina vandringsleder. Området är en stor nationalpark som heter Blue Mountain Nationalpark och har fortfarande flera outforskade områden. Man har valt att bara bygga vägar och utsiktsplatser i en liten del av parken.

Vid den lilla staden Katoomba hittar man världsberömda ”three sisters”. Här går vägen ända fram till en storslagen utsiktsplats. Katoomba nås antingen med bil eller tåg. Tåget avgår från Sydney central station varje timme och kostar 12A$. En bit ifrån Katoomba ligger Wenthworth falls som är ett vackert vattenfall.

Staden Katoomba med ca 17000 invånare.är en mysig liten stad som ligger i bergen, med mängder av caféer längs gatorna. Området är definitivt värt ett besök och det finns massor av prisvärda boenden i Blue Mountains.

De berömda systrarna, ”three sisters” ligger relativt nära Katoomba. Sydväst om Katoomba ligger Jenolean Caves. Detta är en riktigt vacker kalkstensgrotta. Väl värt ett besök. Det finns många så kallade turer till Blue Mountain Nationalpark, med fokusering på olika saker, som man kan köpa ifrån Sydney. Ett bra alternativ om man har ont om tid

Sydney snabbfakta

  • Delstat: New South Wales.
  • Transport hit: Buss, bil, båt.
  • Säsong: året runt.
  • Befolkning: 3.5 miljoner.

Tips och Varningar

Är du i Australien över nyår se till att planera in så du inte missar fyrverkerierna i Sydney. Staden anses vara bäst i världen på det.

Ta en tur med nån av båtarna från hamnen. Det kan vara lite turistigt men hamnen är mycket fin och har en intressant historia.

Ta båten till Manley Beach om det blir varmt. En kanonstrand!

Sydney Sevärdheter

Ett besök på Taronga Parks zoo bjuder dels på djurupplevelser men också en fantastisk utsikt över Port Jacksson hamnen. Djurparken nås med färja från Circular Quay.

Botany Bay ligger strax söder om staden. Här finns en av fyra stora nationalparker som alla ligger förhållandevis nära Sydney

Sydney har också en jättefin kinesisk trädgård som är belägen vid Darling Harbour. Här ligger också Sydney Aquarium som låter en titta på bland annat hajar genom långa tunnlar under vattnet.

För den som är intresserad om aboriginernas historia kan ta monorailen till Natural Aboriginal Culture Centre.

Sydney Tower bjuder på en enastående utsikt över staden. Cafeteria och resturang finns högst upp. Fast det är dyrt att äta där. Entrén kostar bara ca 14AUD.

Klimatet i Sydney

Sydney har milt och fint klimat året runt. Sommartid, december till februari ligger temperaturerna kring 25 grader. Vintertid, juni till september, kring 12 grader. I februari är luftfuktigheten ofta hög vilket kan göra det varmt och klibbigt inne i stan.

Kul att veta

Visste ni att en dansk ritade operan och att takplattorna kommer från Höganäs i Sverige.

Varför är inte Sydney Australiens huvudstad? Jo, för att Melbourne och Sydney inte kunde komma överens vilken stad som skulle bli ärad till huvudstad, så man byggde helt enkelt en ny stad, Canberra.

Till ytan är Sydney större än London.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *