Alice Springs

Alice Springs är en underbar liten oas mitt i den karga röda öknen i hjärtat av Australien. Här finns massor av kul att se, utforska och göra.

Urinvånare, Aboriginer

En guidad utflykt med aboriginer rekommenderas starkt. De bjuder bland annat på rostade larver och visar hur de levde förr.

Den guidade turen kostar sina 60A$ men det är väl värt pengarna. Pröva didgeridoo eller kasta en riktig boomerang. Fråga efter denna tur på hotellet ni bor.

Här bjuds det på ”witchetty grub” (rostade larver), smakar som majs ungefär. Denna utflykt berättar mycket intressant om hur de levt här i 50.000 år. De avslöjar också myten om boomerangen.

Den siste ”äkta” aboriginen på Tasmanien dog i slutet av 1800 talet. Det tog alltså bara 300 år för den vite mannen att ta kål på ett helt folkslag. Äkta urinvånare (renrasiga) finns det bara några hundra kvar i övriga landet.

Överallt i Australien ser man alkoholiserade och missanpassade ättlingar till urinvånarna. Deras kroppar klarar bland annat inte alkohol. För dem är ett sexpack som en kraftig drog. Detta medför att många blir beroende. Läs mer om detta folkslags tragiska historia på vår specialsida om Aboriginerna – Australiens urinvånare.

Ett hett tips på boende som man bör förboka är Desert Palms Resort, stället har en underbar pool och med tanke på hur fint det är så är det förhållandevis billigt. Rekommenderas! De har ofta rum till sista minuten priser att boka.

Alice Plaza är staden med ett trevligt nattliv med massa små mysiga pubar vägg i vägg på gågatorna. Bilden visar området utanför Alice Plaza, perfekt för shopping och cafébesök

Varje söndag hålls Todd Mall sunday market. En mycket trevlig marknad.

Alice Springs gamla telegrafstation Området kring den gamla telefrafstationen är väldig idylliskt. Perfekt för promenadturer.

Alice Springs snabbfakta

  • Transport hit: Allt utom båt.
  • Säsong: Året runt.
  • Befolkning: 26.000.

Tips och Varningar

Gå på ”turisttur” med aboriginerna. Det är lite turistigt men väldigt intressant. Ibland säljer de även lite karaktäristisk konst som de gjort.

Varning för hettan under sommaren. Drick mycket vatten!

Några sevärdheter

Alice Plaza är till för dig som gillar shopping och uteserveringar. Du hittar det mitt i stan.

Den gamla telegrafstationen ligger i ett fint parkområde med fina promenadstigar. Perfekt för en utflykt.

Gå på Aborigintur ute i öken. Det är värt pengarna. Ett minne för livet utlovas.

3 km utanför stan ligger Desert Park. En fantastisk djurpark. Är du intresserad av red centres flora och fauna. Åk hit!

Klimat i Alice Springs

Alice Springs har så kallat ökenklimat. Temperaturen kan uppnå 45 grader under sommaren medan det på vintern under natten kan förekomma frost. Det faller ca 250 mm regn årligen och det mesta av dropparna kommer under samma tidsperiod.

Kul att veta

Visste ni  till exempel att en Aborigin har 3 gånger snabbare läkekött än andra människoraser.

Alice Springs grundades 1870 som telegrafstation på linjen Adelaide-Darwin. Idag är den en liten turistort med 25 000 invånare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *