Coober Pedy

Coober Pedy ser kanske inte så mycket ut för världen, men skenet bedrar. Hettan är så intensiv så befolkning har valt att bygga sina hus UNDER marken. Vill man bygga ut så är det bara att ta fram spaden.

Coober Pedy en fantastisk håla i öknen

Coober Pedy är alltså det första samhället man kommer till om man åker från Port Augusta. Denna stad är definitivt värt ett stopp, dels på grund av att husen ligger under marken!! Men också för den världsberömda opalbrytningen

Backpacker Som sagt, på grund av hettan så byggs de flesta hus under marken. Här är det alltid svalt och skönt. Ingen energikrävande AC behövs.  Bor man i Coober Pedy så bor man under jord.

Fem minuter efter att vi rullade in i det lilla samhället med tom tank kom en sandstorm emot oss. En mäktig syn. Folk började springa omkring som yra höns.

Coober Pedy står för 90 procent av all opalbrytning i världen. Det finns ett museum och dessutom ordnas guidade turer i gruvan. Man kan se att opal finns insprängt i berget. Svenskar har sökt lyckan här på gammaldags vis. Kanske du också drabbas av opal-letar-feber.

Strax utanför samhället bor en mycket sympatisk egendomlig människa. Han bor i ett berg och det är en slags turistattraktion att hälsa på honom när man reser igenom Coober Pedy.

Bredvid hans ”berg” spelades en av Mad max filmerna in. Det är också en av anledningarna till att man kommer hit.

Hela hans hem är som en enda stor gästbok. Hundratusentals meddelanden överallt. Man får skriva bara man hittar en ledig yta.

Coober Pedy snabbfakta

Transport hit: Buss, bil.
Säsong: året runt.
Befolkning: 3000.

Tips/Varningar

Var försiktig om du är ute och går i öknen bredvid staden. Överallt finns oskyddade gruvhål som man lätt trillar ner i.

Har ni riktigt tur får ni uppleva en äkta sandstorm under eran ökenvistelse. Se bara till så att ni inte går vilse då. Sikten blir ett par meter på sin höjd.

Varning för hettan. Drick mycket vatten!

Några sevärdheter

Opalmuseumet. Härifrån ordnas också guidade turer ner i en gruva (ordnas bland annat av backpackerstället Radekas down under). I trakterna runt staden finns över 250.000 gruvor.

Ta er till Big Winsh i ena änden av stan. Här finns en fin utsiktspunkt över staden.

Den specielle mannen som bor i ett berg precis utanför Coober Pedy. Här spelades också en av Mad Max filmerna in (Mad Max III).

Klimat

Coober Pedy har så kallat ökenklimat. Temperaturerna är väldigt höga så länge solen är uppe. När solen gått ner blir det dock kallt. Under deras ”vinterperiod”, maj-sept, kan temperaturen på natten krypa ner mot en 10 grader. För övrigt är det mycket torrt i trakten. Glöm inte vattenflaskorna.

Kul att veta

Coober Pedy betyder faktiskt ”vit mans hål i marken”. Undrar om det var aboriginerna som myntade det uttrycket?

Många människor vet inte riktigt värdet på en opalsten. Vi kan avslöja att stenen är värd i stort sett lika mycket som guld. Röda opaler är dyrast följt av gröna och sen blå.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *