Kangaroo Island

Kangaroo Island som är ungefär lika stor som Gotland, är verkligen den perfekta ön att upptäcka med bil. Ön formligen kryllar av vackra naturscener.

Det finns flera sätt att ta sig till Kangaroo Island. Flyg från Adelaide tar 30 minuter och kostar ca 90 AUD. Båten som går från Cape Jervis på fastlandet, ungefär 110 km söder om Adelaide, tar ungefär en timme och kostar ca 32 AUD.

På sommaren, nov-mars, är det torrt och runt 30 grader. Mest grönska upplever man i september-oktober. Temperaturen ligger runt 15 grader under vintern och då är det också störst chans att se djur.

Aboriginer har funnits på ön i åtminstone 11000 år. De dog ut i mitten av 1800 talet. Du kan läsa mer om aboriginerna och deras tragiska historia här. År 1802 upptäcktes ön av en sjökapten vid namn Matthew Flinders. Hela besättningen var nära svältdöden och räddades av upptäckten av ön. De åt och provianterade med allt ön hade att erbjuda. Framför allt slaktades kängurus i stora mängder.

Efter detta döptes ön till Kangaroo Island. Som namnet på ön antyder så finns det en och annan känguru i buskarna. Störst chans att få syn på djur är om du hör efter med lokalbefolkningen vart du skall leta. På en del platser råder rena urskogen.

Ett trevligt resmål är den lilla byn Penneshaw, med tillhörande brygga, där färjan angör när man åker båt. Penneshaw är väldigt mysigt. Lägg gärna nån timme här och strosa runt.

På ön finns väldigt fina vandringsleder, ett av dom heter Black Swamp. Namnet kanske inte låter så upphetsande men är helt klart värt lite ansträngning.

Precis som på Fraser Island dyker det ofta upp små sandområden. Det finns ett sandområde på ön som kallas för Little Sahara, en riktig liten miniatyröken. Riktigt fräckt!

Kangaroo Island Ett ställe som definitivt är värt ett besök är Kelly Hills Caves. Fantastiska stalaktitgrottor.

Kangaroo Island snabbfakta

  • Transport hit: båt, flyg.
  • Säsong: året runt.
  • Öns storlek: 150×30 km.

Tips/Varningar

Boendet på ön är oftast lite dyrare, men det finns ett par backpackerställen som håller hyfsade priser. Leta lite extra innan ni väljer.

Tältar ni på ön, tex i Flinders Chase National Park, så skall man låsa tältet noga kvällstid eftersom kängururna lärt sig att gå in och norpa mat.

”Kangaroo Island Gateway Visitor Information Centre” är beläget alldeles utanför Penneshaw på vägen till Kingscote. Öppet vardagar 9-17, helger 10-16.

Några sevärdheter

Kolla när dom matar pelikaner varje dag kl. 16 i hamnen i Kingscote.

Flinders Chase National Park – är nog den största anledningen till att folk besöker Kangaroo Island. Parken är världsberömd för sitt fina djurliv. Riktigt nära djuren kommer man vid parkens högkvarter Rocky River Homestead.

Sydkusten har väldigt vackra naturscener med mäktiga klippor.

Åk till Seal bay på sydkusten och kolla på alla sälar som ligger och gottar sig på stranden.

Klimat

På sommaren, nov-mars, är det torrt och runt 30 grader. Mest grönska upplever man i september-oktober. Temperaturen ligger runt 15 grader under vintern och då är det också störst chans att se djur

Kul att veta

År 1802 upptäcktes ön av en sjökapten vid namn Matthew Flinders. Hela besättningen var nära svältdöden och räddades av upptäckten av ön. De åt och provianterade med allt ön hade att erbjuda. Framför allt slaktades kängurus i stora mängder. Efter detta döptes ön till Kangaroo Island.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *