Brisbane

Brisbane är huvudstaden i Queensland och är, enligt vårat tycke, en ganska lugn stad som man måste leta lite extra i för att hitta nattliv och hålligång. Detta är kanske lite märkligt eftersom staden ligger längs guldkusten. Men den som letar efter party bör kanske välja Surfers Paradise istället. Brisbane är byggd runt floden Brisbane River och det finns mycket vackra promenadstråk längs med floden.

Den som vill se staden på ett bra sätt väljer att åka en ”river cruise” (tur på floden). Här får man perfekt överblick av staden.

En trevlig sysselsättning i i Brisbane kan vara att gå omkring på de mysiga promenad- stråken längs vattnet.

Överallt i Brisbane längs floden ligger små marknader. Det är ett trevligt nöje att flanera runt bland detta myller. Ett fint ställe är Riverside Centre.

För den som gillar att klättra så erbjuder Brisbane mycket fina sådana möjligheter. Speciellt klipporna som ligger vid Kangaroo Point vid Brisbane river.

Strax utanför Brisbane ligger ön Moreton Island med sin vackra nationalpark. Perfekt för en dagsutflykt.

Denna sida ger kanske ett tamt intryck av miljonstaden Brisbane. Detta beror på att vi själva inte tillbringade någon längre tid här under våra resor. Vi rekommenderar Willmaguiden som innehåller över 25 faktaspäckade sidor + kartmaterial över Brisbane.

Brisbane snabbfakta

  • Transport hit: Buss, bil, tåg.
  • Säsong: året runt.
  • Befolkning: 1.6 miljoner.

Några sevärdheter i Brisbane

Alma Park Zoo, som ligger norr om centrum är en trevlig djurpark. Här hittar du bland annat koalabjörnar, emuer och kängurur.

En annan verkligt fin park är Lone Pine Koala Sanctuary. Parken är jättefin och har en hel del koalas i trädkronorna.

En tur i City Hall är en självklarhet. City Tower bjuder på utsikt över hela Brisbane. På bottenvåningen i City Hall finns dessutom ett litet konstgalleri.

Klimat i Brisbane

Mest nederbörd är det under månaderna dec-feb, men ofta rör det sig om korta kraftiga regnskurar som snabbt drar förbi. Bästa tiden att besöka stan är nog från april-nov.

Kul att veta

Brisbane var precis som Sydney och många andra australiensiska städer en straffkoloni från början.

Staden har ett annat namn i folkmun, Bris Vegas. Namnet kommer sig av alla casinon och nattlivet. Inget vi märkte vid vårat besök.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *