Fraser Island

På östkusten i Queensland drygt tre timmars bilfärd ifrån Brisbane ligger Världens största sandö. 12 mil lång och 1.5 mil bred. Ön höll på att nå sin undergång för ett par år sedan eftersom flera gruvbolag utvann sand där.

Numera tillhör ön det s.k. ”världsarvet” och kommer förhoppningsvis att finnas ett bra tag till. Man når ön enklast genom färja från den lilla staden Hervey bay. Det bästa sättet att uppleva ön, enligt vårt tycke, är att hyra sig en Jeep, samt köpa ett campingtillstånd, i Harvey bay och sen åka omkring helt fritt på ön.

Fraser Island består uteslutande av sand som är till stora delar täckt av vegetation. Sanden hålls på plats med hjälp av underliggande klippformationer som sällan sticker ovanför sanden.

Överallt så har inte vegetationen lyckats inta hela ön. Överallt finns små sandöknar. Ön har ca 40 st kristallklara sötvattenssjöar och milslånga vackra stränder. Ett paradis för naturälskaren.

Ett annat sätt att förflytta sig på ön är att hyra sig en 4-hjulsdriven Jeep. De enda riktiga vägarna finns i direkt anslutning till resort ställena. Resten är knappt farbara sandspår. Såvida man inte glider fram på stranden förstås. För den som är stadgad vid kassa går det också att hyra sig en tur i ett litet enmotorigt flygplan. Stranden fungerar som start/landnings – bana. Öns östra sida, längs med stranden, fungerar som bilväg för 4-hjulsdrivna fordon.

Hur bor man då på ön? Jo, det finns en del resorts i ”dyra” prisklasser. Till exempel Frasers at Cathedral Beach som har både restaurang och pool. Priserna är givetvis lite dyrare här, eftersom många turister söker sig hit.

Ett bra alternativ om man är ett par stycken. Boka en stuga i förväg. Billiga backpackerställen finns det mer av under lågsäsong. En backpackersäng kostar ca 200 SEK per natt.

Campa är ett betydligt billigare alternativ för den äkta backpackern. Allemansrätt känner de inte till här men det finns faktiskt på Fraser Island ett avgiftsbelagt tillstånd på 3.50A$ per natt och person som ger dig rätt att campa nästan överallt på ön. Köp detta där färjan anländer.

Campingutrustning går att hyra till när man hyr Jeepen. Dessutom finns 8 st campingplatser.

Skeppet heter Maheno och ligger på öns östra strand. Hon tillhörde den Tasmaniska flottan i början på 1900-talet. Den sista turen, på väg till Sydney för skrotning, vägrade hon fortsätta. Hon förliste utanför Frasers strand och kan därför ses än idag.

Förutom den vackra vilda naturen med små kristallklara insjöar här och där så bjuder Fraser Island också på valskådning juli-sept. Valarna passerar Hervey Bay när de är på väg tillbaka från Antarktis. Det är inget snack om att Fraser Island är ett så kallat ”måste” för en backpacker

Snabbfakta om Fraser Island

  • Transport hit: båt, flyg.
  • Säsong: året runt.
  • Befolkning: mest turister.

Tips/Varningar

Den som gillar att vandra eller fiska har hittat helt rätt. Har man en ryggsäck, ett tält och ett par dar att slå ihjäl så blir detta ett oförglömligt minne. Det finns utstakade vandringsleder för den som vill. Inne bland träden råder rena djungeln.

Ett tips på bra och billigt boende är att ta in på Frasers at Cathedral Beach, och där hyra sig en säng för ca 200 SEK natten. Då får du även tillgång till restaurang, pool, coffeshop, ölträdgård och strandbar. Vid anläggningen finns också ett litet varuhus där du blan annat kan handla campingutrustning. Härifrån kan du sen göra dina utflykter.

Fullsäsong kan betyda att det är svårt att hitta boende på ön. En liten varning också om priserna på boende/mat m.m. vid denna tid.

Några sevärdheter

Halvvägs längs östra kusten ligger Eli creek. Här finns en oas av grundvatten som trängt upp till ytan. En mycket vacker plats.

Besöker du fraser Island under Australiens vinterperiod så passa på och gör en valskådartur.

Hela ön kryllar av vackra naturplatser. Dessa ser du bäst genom att hyra dig ett fordon.

Klimat

Fraser Island har ett hett klimat som kyls ner av av havets fläktar. Medeltemperaturen på sommaren ligger runt 30 grader medan vintern håller ca 15 grader.

Kul att veta

På Fraser Island växer en av världens absolut äldsta växter, en primitiv fanerogam som liknar en ormbunke.

Ön fick sitt namn efter hustrun till en kapten vars skepp förliste här. När de landsteg blev de dödade av aboriginerna och hustrun, Eliza Fraser, var den enda som överlevde.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *