Airlie Beach

Airlie Beach är ett litet mysigt samhälle med 3000 invånare som ligger på fastlandet precis innanför Withsundayöarna. Staden består i princip av en stor segelbåtshamn och en huvudgata. På huvudgatan, Shute harbour road, finns mängder av backpackerställen, dykarrangörer, restauranger och pubar.

Stämningen är superbra överallt på alla ställen. Airlie Beach kallas för porten till Withsundays, och det stämmer bra. Härifrån ordnas mängder av båtturer både till Stora barriärrevet (som också har massor av öar) och till withsundayskomplexet. Kommer du hit mellan Juli och September så har du dessutom chansen att åka på valskådning. De ni!

Airlie Beach

Innan man åker i väg ut på havet till nån ö bör man stanna i Airlie Beach en natt och njuta dess charm. Här bor man både billigt och bekvämt.

Varför inte hyra en segelbåt för en vecka och åka ut bland paradisöarna, man kan hyra med sig både surfingbräda och dykutrustning. Läs mer om detta på sidan om Withsundays Island som du finner här.

Airlie Beach Hamnen

Som namnet antyder så finns här även en strand i Airlie Beach. Under Australiens högsommar är det ofta badförbud på grund av jellyfishen (liten livsfarlig manet som gör 4 knop).

I centrum ligger Beaches Backpackers. Här finns både pool, bar och restaurang. Stället tillhör kanske inte de allra lugnaste men rummen om 6 bäddar har AC, badrum, TV och egen veranda. En bädd här kostar ca 120 kr. Helt klart värt pengarna.

Temperaturen är ganska jämn året runt. Den stora skillnaden är att det kan regna mer i januari februari, men det är ofta korta häftiga skurar som snabbt går över.

Airlie Beach snabbfakta

Transport hit: Buss, bil.
Säsong: året runt.
Befolkning: 3000.

Några sevärdheter

En fin sevärdhet är livet under vattenytan. Åk på dyktur härifrån eller kanske vill du ta ditt certifikat här. Här är det riktigt billigt att ta sin PADI licens.

Valsafari är möjligt mellan juli-sept. Turer ordnas ifrån hamnen.

1-7 dagars kryssning i withsundays Island är ett måste. Priser (och båtar) finns för alla plånböcker.

Klimat i Airlie Beach

Mest nederbörd är det under månaderna dec-feb, men ofta rör det sig om korta kraftiga regnskurar som snabbt drar förbi. Regnskurarna upplevs mer som svalka i den annars så kvava luften. På vintrarna är det ofta molnfritt och en medeltemperatur runt 25 grader. Denna tid är också luften torrare. Ungefär som en svensk regnfri sommar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *