Dykning i Australien

Att prova på dykning i Australien tillhör nog många människors drömmar. Har du gjort detta och har lite information att delge så kontakta oss gärna. Kanske ser du nåt här som inte stämmer! Hjälp oss hålla sidan så uppdaterad som möjligt.

Åker du till Australien, och framförallt dess ostkust, utan att prova på dykning begår du ett stort misstag enligt många. Ta chansen och dyk i världens bästa dykvatten kring Stora Barriärrevet. Se bara till att du åker till rätt ställen. Generellt sett kan man säga att ju längre du beger dig från land, desto bättre och vackrare blir det.

Att ta sig ända ut till revet kan ta en ansenlig tid med båt men i nordöstra Australien, runt Cairns, kryper revet ganska nära land.
Har du inte dykt förut och undrar om det är nåt för dig så kan du köpa en ”prova på kurs” på någon dykfirma. Brukar kosta runt 800 kr.

Stora Barriärrevet

Stora barriärrevet löper som de flesta nog vet längs hela Australiens nordöstra kust. Revet är 200 mil långt och utgör en naturlig undervattensmur långt ute till havs. Här finns över 1500 olika arter av fiskar och ca 25 olika hajarter. 6 olika havssköldpaddor bor här också.

De flesta människor som dyker i revet håller sig i den övre halvan. Här kryper revet något närmre land och blir mer tillgängligt med båt. Dessutom är vattnet varmare ju längre norrut man tar sig. Cairns kan säga utgöra den största porten till revet. Här finns mängder av konkurrerande dykfirmor som slåss om kunderna.

Det är emellertid inte bara Cairns som ordnar utflykter till revet utan dyk/snorklings – arrangörer går att finna ända ner till Brisbane. Norra Queenslandkusten kan ändå sägas vara populärast för dykning till revet.

Välja Dykarrangör

Vårat råd till dig är att INTE låta priset styra över kvalitén.

När du går in i dykarrangörens butik och frågar om dykturer till revet skall du ta reda på följande:

  1. Vad har de för båt! Sträckan ut till revet är lång och över öppet hav. Kraftig sjögång kan förekomma. Båten får inte vara för liten eller nergången.
  2. Hur många kommer med på turen! Ibland förekommer överfulla båtar vilket leder till missnöje, minskad säkerhet och irritation. Vårat tips till dig är att hitta en arrangör med en lagom stor båt där de tar med ca 10 st kunder utan att bli överfull.
  3. Fråga exakt vart på revet de tar dig. Dykningen är ofta bättre ju längre från land man tar sig.

Vithaj safari Australien

Är du en fegis kan du sluta läsa här…

…inte? Ok! Vithajsdykning ordnas från bland annat Adelaide där chanserna anses som störst att få se havets rovdjur nr1. Vithajen finns runt hela Australien men är mycket vanlig på sydkusten och just Adelaide.

Företaget som anordnar expeditionerna heter Rodney Fox Shark Experience. Bästa tiden är mellan maj-oktober och under denna tid har de sett vithaj vid varje expedition sedan 1999. De ordnar även turer under hela året även om chanserna att få se vithaj är mindre under ”lågsäsongen”.

Dykningen görs självklart i en rejäl stålbur som man sänks ned i. Priset då? Jo, mellan 20000 och 40000 kr får man hosta upp för att få följa med på en 7-9 dagars tur. Turerna går med segelfartyget Flalie som är en stor trygg båt.

Prisexempel Dykning

Heldagstur med båt och två dyk till barriärrevet kostar cirka 800 kr.

Dykkryssning: Tre dagar/ två nätter i barriärrevet kostar runt 2 500 kr. En höjdare för dig som redan har dykcertifikat.

Snorklingstur: Du kan hitta dagsturer från cirka 400 kr ut till revet. Då brukar lunch och utrustning ingå.

Vithajskryssning: 6-9 dagar lång och kostar ca 20000 – 40000 kr. Exemplet är med segelfartyget Flalie från Adelaide. Bästa tid är maj–sept.

Dykarcertifikat: En Open water-kurs PADI i Australien kostar mellan 1000-3500 kr. De kurser som är förlagda till barriärrevet är de dyraste

Valsafari i Australien

Åker du till Exmouth på Australiens västkust och följer med Exmouth Diving Centre på valhajssafari så garanteras du ett möte med en av havets stora giganter, valhajen. I alla fall om man ska tro arrangören själva. Tydligen håller dom till väldigt ofta strax utanför denna västaustraliska plats.

Valhajen kan bli upp till 14 meter lång, men är trots sin storlek ofarlig för människor eftersom de är planktonätare. Hur det känns att simma bredvid en sån här går ej att beskriva med ord!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *