Cairns

Cairns är en mycket populär stad och kanske den största utgångspunkten till Stora Barriärrevet. Ingenstans längs östkusten når revet närmare land. Härifrån arrangeras otaliga dykarkurser, seightseeingturer, endagarsturer och veckokryssningar.

Men Cairns är så mycket mer än en utgångspunkt till stora barriärrevet. Nattlivet är intensivt och här samlas mängder av resenärer från hela världen.

Vill man bada bör man ta sig nån mil norrut till Palm Cove. Här hittar man flera underbara stränder och pittoreska samhällen.

Alldeles nära Cairns finns tropisk regnskog där många vandringar görs, men se upp för krokodiler.

The Art Gallery of Cairns för den konstintresserade. Faktum är att hela Cairns är en ren fin stad med massor av fina byggnader.

Cairns, får man säga, är faktiskt en mycket ren och trevlig stad med gott om parker och trevliga byggnader. Staden är utan tvekan värt ett stopp under resan.

Den som gillar Kanoting har kommit helt rätt. Här kan man hyra kanoter hyfsat billigt. Floden i Cairns bjuder på massor av mysiga paddlingsställen

Det finns även gott om stränder norr om staden. Ellis Beach, Clifton Beach med flera. Vid dessa stränder finns även gott om boende, framförallt för backpackers.

Palm Cove är en pittoresk liten badort ca 20 minuter norr om Cairns. Längs en palmkantad esplanad ligger några hotell, restauranger och de charmiga pastellfärgade husen som Palm Cove är känt för.

Hotellen i Palm Cove är exklusiva och håller hög standard, men är väldigt billiga! Hit reser man för att söka ett skönt strandliv. Sandstranden har både stingernets och badvakt.

För den som inte vill bada i havet så finns det gott om vackra vattenfall inne i regnskogen bland bergen. Det är bara att kolla på turistbyrån var man finner dessa.

Den som sätter sin fot i trakterna från Cairns och ner till Brisbane utan att pröva på dykning, gör definitivt ett mycket stort misstag. Det är inget snack om att Stora Barriärrevet, som egentligen består av 2500 st rev, erbjuder det vackrast marina livet på detta klot.

Barriärrevet är heller inte bara korallrev under vattnet utan innehåller också både små och stora öar. Man kan alltså ta en båttur ut till nån av öarna och bara njuta av paradiset. För den som inte vill dyka under vattnet bör åtminstone följa med en båt och snorkla på revet. Oslagbara minnen utlovas.

Dykning på Stora Barriärrevet

Det finns flera dykföretag som arrangerar utfärder till revet inklusive dyklicens, mat, boende och obegränsat med snorkling. Med andra ord en fantastisk fyra dagars båtresa för 440A$. Inte mycket pengar med tanke på allt man får uppleva. Detta är inget du behöver boka innan du anländer till Cairns. Jämför och välj noga ut din dykfirma på plats.

En lång vandring i regnskogen rekommenderas också, antingen på egen hand längs leder eller med guide. Se till så att ni får pålitliga kartor innan ni ger er in i djungeln. OBS! En viss vana krävs om man gör detta själv. Vilda krokodiler finns alldeles utanför staden. Fast de infödda säjer att de är snälla.

Cairns snabbfakta

Transport hit: Buss, bil, tåg.
Säsong: året runt.
Befolkning: 120.000.

Tips/Varningar

Är du i Cairns för att njuta av bad och sol?

Tips: Ju längre norrut från Cairns du badar, desto vackrare stränder. Ellis Beach och Palm Cove är mycket bra ställen

Krokodiler är vanliga runt om Cairns. Värt att tänka på innan du badar i nån flod.

Under regnperioden är stränderna ofta bebodda av sk stingers. På vissa stränder råder totalt badförbud. Jellyfishens tentakler kan vara dödliga om giftet tränger in i huden och förlamar hjärtat.

Några sevärdheter

Cairns är en perfekt utgångspunkt till ett av världens underverk. Revet erbjuder utan jämförelse världens bästa snorkling och dykning. Här finns även fantastiskt vackra öar som man kan bo kungligt på.

Med annat ord: Paradiset.

Utanför Cairns är Black Marlin vanlig. Den kan väga upp till 500 kg och är alla sportfiskares dröm att fånga.

Pier Marketplace är ett exklusivt shoppingområde som är värt ett besök. Man har inte råd att köpa nåt men miljön är hänförande.

Klimat

Klimatet är tropiskt vilket innebär fuktig och ibland kvav luft. Temperaturerna är varma året om men det kan komma mycket regnskurar under nov-mars. Den som gillar bad och värme har hittat rätt. Bästa perioden är nog perioden maj-okt eftersom det är både torrt och varmt då.

Kul att veta

Cairns grundades 1876 eftersom man behövde en hamn för att skeppa guldfyndigheterna från Hodgkingson River.

Ryans Rest Hostel Cairns

Till sist ett litet förslag på boende i Cairns, Calypso Backpackers Resort som har jättebra priser och en fantastiskt trevlig pool att svalka sig i – med grillning varje kväll. Här är du aldrig ensam, passa på och boka innan för det brukar vara ganska så fullbelagt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *