Mount Isa

Efter oändligt långa raksträckor genom öknen, ibland på sandvägar, ibland på asfaltsvägar, når man till slut den lilla gruvstaden Mount Isa. Åker du nonstop ifrån Alice Springs och Mount Isa så kommer du bara se några kor, kängurus och nån gammal bensinstation.

Det är lurigt att köra på natten, det blir verkligen kolsvart i öknen när solen går ner. Tre saker man måste tänka på när man kör på natten är kossor, flodfåror och kängurus. Boskap kan stå mitt på vägen mitt i natten, de strövar fritt över mycket stora områden.

Flodfårorna är rent av livsfarliga, oavsett om de är fulla med vatten eller torra. När det kommer en regnskur så förstörs ibland ”vägen” där floden rinner fram. Att passera en halvmeter vatten i 90 knyck ger en viss inbromsning. Att passera en torr flodfåra i 90 knyck förstör bilen.

Man hinner inte upptäcka fåran förrän det är försent. Flodfåror kan uppkomma lite här och där, därför finns det inte alltid varningsskyltar. Den tredje saken är att passa sig för de mycket nattaktiva hoppdjuren. De sover och slöar på dagen men vaknar till liv när skymningen kommer.

När man kommer in i Mount Isa så vet man att det bara är 900 km kvar till Östkusten. Det enda värt att nämna som finns mellan Alice Springs och östkusten är just Mount Isa.

Mount Isa är alltså världsberömt för sina gruvor. Det finns också museum för den som är intresserad.

Ett bra utflyktsmål är att ta sig till Lake Moondarra som är beläget 2 mil norr om staden. Bilder ger inte rättvisa till denna jättevackra plats.

Här finns massor av mysiga platser perfekta för bad runt sjön. En riktig vildmarkssjö med möjlighet att hyra kanot finns ytterligare 15 mil norrut. Denna sjö heter Lake Julius. Här finns också ett campingområde (även med småstugor för den kräsne).

En fräck grej man kan göra i Mount Isa, om tidpunkten är rätt, är att gå på rodeo. Det finns en liten rodeoarena i Kalkadoon Park. Har man tur så är det nåt på gång när man är där.

Då det gäller boendet så finns ett par olika backpackerställen att välja på. Travellers Haven på Pamela Street, QCWA Hostel vid polisstationen, Budget Accomodation på Marian Street. En säng kostar från 50 SEK. Det finns också flera hotell att välja på i staden.

Mount Isa snabbfakta

  • Transport hit: Buss, bil.
  • Säsong: året runt.
  • Befolkning: 22.000.

Tips/Varningar

Se upp med kossor, flodfåror och nattaktiva kängurus när ni kör bil i dessa trakter.

Solen sommartid kan tära på psyket. Ökenklimat med höga temperaturer. Håll dig i skuggan.

Några sevärdheter

Lawn Hill Nationalpark är ett trevligt utflyktsmål. Campingturer ordnas från turist ställena i stan.

En tur ner i en av världens största gruva är ett måste.

Klimat

Vintertid ligger temperaturen kring behagliga 20-25 grader. Sommaren bjuder på riktigt ökenklimat, temperaturer runt 40 grader är vanliga. Dessa tider håller sig folk i regel inomhus

Kul att veta

Mount Isa är egentligen ett litet bihang till den mycket större gruvan som sträcker sig jättelångt under marken. Gruvan är en av världens största och det anordnas guidade turer ner dit.

Turistinformationen heter Riversleigh och ligger i Centenary Park på Marian Street. Där finns allt man behöver veta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *