Boka Billigt Boende | | | Forum | Tipsa 
Fraser Island

På östkusten i Queensland drygt tre timmars bilfärd ifrån Brisbane ligger Världens största sandö. 12 mil lång och 1.5 mil bred. Ön höll på att nå sin undergång för ett par år sedan eftersom flera gruvbolag utvann sand där. Numera tillhör ön det s.k. "världsarvet" och kommer förhoppningsvis att finnas ett bra tag till. Man når ön enklast genom färja från den lilla staden Hervey bay. Det bästa sättet att uppleva ön, enligt vårt tycke, är att hyra sig en Jeep, samt köpa campingtillstånd, i Harvey bay och sen åka omkring helt fritt på ön.

Fraser Island består uteslutande av sand som är till stora delar täckt av vegetation. Sanden hålls på plats med hjälp av underliggande klippformationer som sällan sticker ovanför sanden.
Fraser Island

Som ni ser på dessa bilder så har inte vegetationen lyckats inta hela ön. Överallt finns små sandöknar. Ön har ca 40 st kristallklara sötvattenssjöar och milslånga vackra stränder. Ett paradis för naturälskaren.
Fraser Island

Fraser Island

Fraser Island
Ett annat sätt att förflytta sig på ön är att hyra sig 4-wheel drive Jeep. De enda riktiga vägarna finns i direkt anslutning till resort ställena. Resten är knappt farbara sandspår. Såvida man inte glider fram på stranden förstås. För den som är stadgad vid kassa går det också att hyra sig en tur i ett litet enmotorigt flygplan. Stranden fungerar som start/landnings - bana. Öns östra sida, längs med stranden, fungerar som bilväg för 4-hjulsdrivna fordon. Bilden till vänster Eli creek

Fraser Island boende logi Hur bor man då på ön? Jo, det finns en del resorts i "dyra" prisklasser. Stället på bilden är vid Frasers at Cathedral Beach och har både resturang och pool. Priserna är givetsvis lite dyrare här, eftersom många turister söker sig hit.
Ett bra alternativ om man är ett par stycken. Boka stugan i förväg. Billiga backpackerställen finns det mer av under lågsäsong. En backpackersäng kostar ca 200 SEK per natt.

Campa är ett betydligt billigare alternativ för den äkta backpackern. Allemansrätt känner de inte till här men det finns faktiskt på Fraser Island ett avgiftsbelagt tillstånd på 3.50A$ per natt och person som ger dig rätt att campa nästan överallt på ön. Köp detta där färjan anländer. Campingutrustning går att hyra till när man hyr Jeepen. Dessutom finns 8 st campingplatser.
sandöken frazer islands

Skeppet heter Maheno och ligger på öns östra strand. Hon tillhörde den Tasmaniska flottan i början på 1900-talet. Den sista turen, på väg till Sydney för skrotning, vägrade hon fortsätta. Hon förliste utanför Frasers strand och kan därför ses än idag.

Förutom den vackra vilda naturen med små kristallklara insjöar här och där så bjuder Fraser Island också på valskådning juli-sept. Valarna paserar Hervey Bay när de är på väg tillbaka från antarktis. Det är inget snack om att Fraser Island är ett sk "måste" för en backpacker
Valskådning på Fraser Island
 
Fraser Island

Snabbfakta
Transport hit: båt, flyg
Säsong: året runt
Befolkning: mest turister
Klimat: Se längre ner
Karta över Fraser Island »


Boende i Fraser Island och Hervey Bay

Söker du billigt boende som backpacker i Fraser Island? Boka snabbt och smidigt direkt online med oss
Se hostels i Fraser Island »
Se hostels i Hervey Bay »

Vill du hellre bo på hotell så har vi massor av hotell i Hervey Bay. Boka snabbt och smidigt direkt online!
Se hotell i Hervey Bay »


Tips/Varningar

 • Den som gillar att vandra eller fiska har hittat helt rätt. Har man en ryggsäck, ett tält och ett par dar att slå ihjäl så blir detta ett oförglömligt minne. Det finns utstakade vandringsleder för den som vill. Inne bland träden råder rena djungeln.

 • Ett tips på bra och billigt boende är att ta in på Frasers at Cathedral Beach, och där hyra sig en säng för ca 200 SEK natten. Då får du även tillgång till resturang, pool, coffeshop, ölträdgård och strandbar. Vid anläggningen finns oxå ett litet varuhus där du kan bl.a. handla campingutrustning. Härifrån kan du sen göra dina utflykter.

 • Fullsäsong kan betyda att det är svårt att hitta boende på ön. En liten varning också om priserna på boende/mat m.m. vid denna tid.


 • Några sevärdheter

 • Halvvägs längs östra kusten ligger Eli creek. Här finns en oas av grundvatten som trängt upp till ytan. En mycket vacker plats.

 • Besöker du fraser Island under australiens vinterperiod så passa på och gör en valskådartur

 • Hela ön kryllar av vackra naturplatser. Dessa ser du bäst genonm att hyra dig ett fordon.


 • Hotell rekommendationer

  Waiuta Retreat
  Hervey Bay, Australien
  Pris från 1447 USD
  Läs mer »
  Hotell Waiuta Retreat
  Peppers Pier Resort
  Hervey Bay, Australien
  Pris från 1644 USD
  Läs mer »
  Hotell Peppers Pier Resort
  Eliza Palms Holiday Units
  Hervey Bay, Australien
  Pris från 938 USD
  Läs mer »
  Hotell Eliza Palms Holiday Units
  The Bay Bed & Breakfast
  Hervey Bay, Australien
  Pris från 235 USD
  Läs mer »
  Hotell The Bay Bed & Breakfast

  Klimat

  Fraser Island har ett hett klimat som kyls ner av av havets fläktar. Medeltemperaturen på sommaren ligger runt 30 grader medan vintern håller ca 15 grader.


      Tips från butiken!

  Se alla erbjudanden i butiken     Diskutera/fråga om
  Fraser Island

  Har du frågor om Fraser Island med tillhörande nationalpark eller kanske vill du bara ge ett tips om detta ställe, förflytta dig då till forumet.

  Kul att veta

 • På Fraser Island växer en av världens absolut äldsta växter, en primitiv fanerogam som liknar en ormbunke.

 • Ön fick sitt namn efter hustrun till en kapten vars skepp förliste här. När de landsteg blev de dödade av aboriginerna och hustrun, Eliza Fraser, var den enda som överlevde.
 •  

  Kontakt :: Om Oss :: Sidkarta :: Hotell :: Hostels :: Butiken
  Copyright © AUSTRALIENGUIDEN 1999-2019
   
  Lägg till sidan som startsidaLägg till sidan som FavoritKontakta oss på Australienguiden
  Online just nu: 98
  BOKA BILLIGA HOTELL!
  Boka och välj mellan 3000 Hostels och hotellrum i Australien! Snabbt & smidigt!
  Se Hotell i australien »
  Boka billiga hostels »

      Tips från butiken!

  Se alla erbjudanden i butiken   


  SE HIT! Passa på och köp din resehandbok till mycket lågt pris! Vi säljer nu ut Första Klass Reseguide, Berlitz och Lonely Planet till extremt låga priser. Skynda fynda!
  Se resehandböcker »

  Mer bra länktips!
  Återbetalning WH skatt »  123bildelar.se - bildelar