Boka Billigt Boende | | | Forum | Tipsa 
Tanken med denna sida är att den skall ge lite information om viktiga saker att tänka på innan resan. Tycker du att det saknas nåt här, eller hittar du nåt som är felaktigt, så kontakta oss gärna.

Visum till Australien

Turistvisum för mindre än 3 mån
Ett numera vanligt sätt att skaffa sitt visum är elektroniskt direkt via internet. På Auvisa.org kan man söka turistvisum och affärsvisum. Ett annat vanligt sätt att skaffa sitt visum är via www.eta.immi.gov.au , här finns de flesta visumtyper tillgängliga. Inget krångel med att skicka pass utan du ansöker och betalar med ett kreditkort direkt. Snabbt, säkert och så billigt som möjligt. Många väljer också att gå via en specialiserad organisation som hjälper till med allehanda saker inför australien resan. Exempel på sådana sajter är Goxplore.se

Studentvisum
Studentvisum kan australiensiska ambassaden i Stockholm hjälpa dig med (obs de hanterar endast studentvisum). Men smidigast är även här att fixa det via www.eta.immi.gov.au. Mer information om att studera i Austeralien finns att få på Studera.nu.

Working Holiday Visum
För att, som svensk medborgare, stanna upp till ett år och samtidigt kunna arbeta kan ett "Working Holiday Visa" erhållas. Du får dock inte ha fyllt 31år. De australiensiska myndigheterna ställer också krav på dig att du har med dig minst 25000:- när du anländer landet på Working Holiday- visum. Läs vad Eric skrev i Australienguidens forum för ett tag sen:

www.eta.immi.gov.au kan man söka workingholidayvisum direkt via internet, 5 timmar efter vi hade fyllt i allt fick jag bekräftelse via e-mail att det var klart. MYCKET smidigare än att skicak in pass, kontoutdrag mm. visumet gäller i 12 mån från det du åker in i australien, och det ska du göra inom 12 månader från det du sökte.

Övrig information
Visumet skaffar du lätt själv direkt via internet på länken nedan! Vill du ändå ansöka med pappersmetoden så finns ansökningshandlingar tillgängliga hos olika företag som hjälper till vid ansökningar.
Visum länkar
Här skaffar du ditt visum.
www.eta.immi.gov.au

Australiens ambassad i Stockholm
www.austemb.se

Goxplore.se kan hjälpa dig med visum
Goxplore.se

Addresser till ambassader och konsulat

Fullständig address och telefonnummer till svenska ambassaden i Canberra och till svenska konsulat runt om i Australien finner du här. Skriv ut detta och ta med på resan. Man vet aldrig vad som kan hända. Övriga svenska ambassader, om du åker till annat land, finner du här.


Om vaccination

Inför resan bör du kontrollera ditt grundskydd, det vill säga att du är vaccinerad mot difteri, stelkramp och polio. Även vaccinskyddet mot mässling, påssjuka, röda hund, kikhosta och Haemofilus influenzae typ b (Hib) bör ses över, framförallt när det gäller barn. Vaccinering mot samtliga dessa sjukdomar ingår i barnvaccinationsprogrammet. Hör med din vårdcentral om du känner dig osäker. För dagsaktuell information om vad som gäller för australien i vaccinationsskydd bör du besöka www.resemedicin.com. Klicka dig fram till Australien och läs noga.


Arbetstillstånd, jobba i australien

I australien reser många svenska backpackers runt och arbetar som tex fruktplockare för att finansiera resandet i landet. Det finns ofta möjlighet att jobba i alla delstaterna. Numera får man om man är mellan 18-31 år arbeta i 12 månader i landet utan vidare.

     
Reskassan

En del föredrar resecheckar andra växlar redan i sverige stora summor pengar och tar med sig ner. Personligen tycker jag VISA kort är det enda och bästa alternativet. Det kostar visserligen ca 30 kr i uttagsavgift varje gång man tar ut pengar men kursen är i gengäld mycket bättre. Rånrisken är inte större än i sverige. Skaffa ett konto hos Skandiabanken så slipper du uttagsvgiften utomlands (ca 30kr/uttag) som de flesta andra banker tar. För aktuell kurs, kolla här.


Guideboken - din bäste vän

Glöm inte att investera i en bra reseguidebok. Det skall vara en som även innehåller detaljrik fakta om de små ställena. Kommer du till nån liten håla så skall det stå var man kan bo och till vilka priser samt bästa ställena. Även tips, fakta, mat och sevärdheter skall stå med. Satsa på Willmaguides bok på svenska.
Den är väldigt lik berömda Lonely Planets engelskspråkiga guider. Mer information om guideböckerna får du på guidebokssidan

Läs mer >>
Försäkring

I din hemförsäkring brukar 45 dagars utomlandsvistelse ingå. Skulle du vilja vara borta längre än så måste du teckna förlängning av denna försäkring. Du kan också teckna utökad reseförsäkring. Vänd dig till ditt försäkringsbolag. Läs mer om reseförsäkringar här. Obs! återigen vill vi på australienguiden varna för försäkringsbolagens ibland minst sagt urusla villighet att ge korrekt information. De gör allt för att du ska teckna en "svindyr" reseförsäkring hos dem. Ring runt bland bolagen om ditt försäkringsbolag krånglar. En enkel billig förlängning av din hemförsäkrings 45 dagar räcker gott.


Välja packning

Klädsel beror mycket på vart man skall åka i landet. Det kan t.ex. bli kallt i öknen på kvällarna när solen gått ner. Minst ett par långbyxor är att rekomendera. Glöm heller inte sänglinnen. Detta brukar i regel inte ingå på backpackerställena. Filt, kudde och madrass är det som ingår. Ta inte med för mycket kläder eftersom det ofta finns möjlighet att tvätta på backpackerställena. Se till att ha en ryggsäck som är skön att bära på och låt inte din packning väga mer än 20 kg eftersom det kan bli problem på flygplatserna då. Andra viktiga saker kan vara: pass, kamera, keps (solskyddshatt), sköna vandrarsandaler, mag och huvudvärks tabletter.

Körkort

Det krävs internationellt körkort för att få framföra fordon i Australien. Detta kostar 195kr för dem som inte är medlemmar i Motormännen och 145kr för medlemmar.
Tel: 020-21 11 11
E-mail: service@motormannen.se
Här bör tilläggas att denna australiensiska lag befinner sig lite i en gråzon. Ingen svensk har oss veterligen blivit bötfälld för att ha framfört ett australiensiskt fordon i australien. Delade meningar råder i olika delstater i Australien angående västerlänningars rätt att framföra bil utan internationellt körkort.


Den ack så viktiga snusfrågan

Den tillåtna mängden snus att ta in i Australien är f.n. 250 gram. Vill man ta in större kvantiteter måste man ha ett skriftligt godkännande från Department of Treasury. Faxblanketter finns att tillgå från ambassaden. Tullbestämmelser finns på www.customs.gov.au. Hur gör man då för att få tag i snus väl på plats, tex. vid längre vistelse? Knepen är många. Ställ din fråga i forumet eller sök där så finner du kanske svar.
 

Kontakt :: Om Oss :: Sidkarta :: Hotell :: Hostels :: Butiken
Copyright © AUSTRALIENGUIDEN 1999-2019
 
Lägg till sidan som startsidaLägg till sidan som FavoritKontakta oss på Australienguiden
Online just nu: 98
BOKA BILLIGA HOTELL!
Boka och välj mellan 3000 Hostels och hotellrum i Australien! Snabbt & smidigt!
Se Hotell i australien »
Boka billiga hostels »


SE HIT! Passa på och köp din resehandbok till mycket lågt pris! Vi säljer nu ut Första Klass Reseguide, Berlitz och Lonely Planet till extremt låga priser. Skynda fynda!
Se resehandböcker »

Mer bra länktips!
Återbetalning WH skatt »

123bildelar.se - bildelar